כל מי שאפה לחם בבית, יודע שאין, פשוט אין תחליף לתחושה הזו של הוצאת לחם שרק נאפה מהתנור. כדאי במיוחד לאפות בעצמינו לחמים מלאים, כיוון שהטריות, המחיר והטעם פשוט לא מותירים מקום להשוואה. לפניכם מתכון ללחם כוסמין/ חיטה מלאה.
ראו גם:
לחמניות איטלקיות מקמח כוסמין
לחמניות / חלות מקמח כוסמין
מתקדמים? ראו את המתכון המושלם המפורט והברור ללחם מחמצת שאור
קילו קמח כוסמין מלא/ חיטה מלאה
1 שקית שמרית/ 1 קוביית שמרים/ 2 כפות שמרים יבשים
2 כפות סוכר חום
60 מ"ל שמן זית (4 כפות)
600 מ"ל מים (2.5 כוסות מדידה)
2-3 כפיות מלח (לפי הטעם)
מעט שמן זית לזיגוג
1.מערבבים במיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים. מוסיפים את שאר החמרים פרט למלח, ומעבדים עד לקבלת בצק (5-7 דקות). מוסיפים את המלח ומערבבים עוד חמש – עשר דקות. אפשר כמובן ללוש ביד אם אין מיקסר. לא להתרגש אם הבצק מרגיש קשה, אחרי ההתפחה המרקם שלו נעשה נוח וגמיש.
2. מעבירים את הבצק לקערת זכוכית או פלסטיק משומנת (לא קערת מתכת, שמאטה את התפיחה) ומכסים במגבת לחה או בנילון נצמד. מניחים במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה נקי ומקומח קלות, ומעבדים אותו קלות עם הידיים. מחלקים את הבצק לשניים או שלושה חלקים (תלוי בגודל הכיכר שאתם רוצים), מעצבים כל חלק בצורה שמתאימה לכם ומניחים בקערת התפחה, או בתבניות לחם. מתפיחים עד להכפלת הנפח.
4. מחממים תנור ל- 190 מעלות, ומברישים את הכיכרות במעט שמן זית. (אם התפחתם בקערת התפחה, העבירו בעדינות רבה את הבצק אל תבנית שטוחה מקומחת) יוצרים 3 חתכים אלכסוניים על כל כיכר, בעזרת סכין חדה מאוד.
5. אופים 30 דקות (אם חילקתם את הבצק לשלוש כיכרות) או 40-50 דקות (אם חילקתם את הבצק לשתי כיכרות). הלחם מוכן כאשר הוא זהוב בצידו העליון והתחתון, קל (מרימים...) ומשמיע קול חלול בנקישה. מצננים על רשת. ניתן להקפיא את הכיכרות או לפרוס ולהקפיא.
הכנתם את המתכון? אהבתם? אל תשכחו להעלות תמונה ולשתף בדף הפייסבוק או לתייג את האינסטגרם שלי inbal.natan.bar בתיאבון!
הוסף תגובה חדשה
תגובות (50)
אילנה -
מתכון הלחם הכי טוב, פשוט וטעים שיצא לי להכין . תודה רבה על המתכון . זה לחם הבית מעכשיו.
ענבל נתן בר -
לבריאות! משמח מאוד
אהובי -
מתכון מעולה , תודה רבה
עיןבר -
מתכון מעולה ופשוט. הוספתי קלמטה ואגוזים..הלחם הכי טוב שיצא לי עד עכשיו. תודה 🙏
ענבל נתן בר -
איזה כיף! לבריאות
מרב -
מתכון מעולה!
האם אפשר להוסיף פירות יבשים/ אגוזים? אם כן באיזה שלב?
תודה
ענבל נתן בר -
כן, אחרי שנוצר בצק אחיד
מירי -
הי,
קודם כל תודה על המתכון!
הכנתי אותו אתמול מקמח חיטה 80%, הוספתי רבע כוס מיים כפי ההמלצות כאן, והבצק יצא מאד מאד נוזלי ודביק. הוספתי קמח בהדרגה, הגעתי לכוס שלמה קמח נוספת - ועדיין היה נראה לי מידי דביק אבל כבר לא רציתי להוסיף עוד. המשכתי לפי ההוראות , התפחתי ואפיתי, ובאמת הלחם יצא מידי שטוח, כנראה בגלל שהבצק היה מידי רך - הוא מאד התרחב ולא מספיק גבה.
אשמח לשמוע ממך איפה הטעות וכיצד להגיע לתוצאה טובה.
תודה רבה, מירי.
מרב אדרעי -
אפשר להכין כלחמניות גם?
ענבל נתן בר -
יש לי שני מתכונים מעולים ללחמניות מקמח כוסמין פה באתר: לחמניות כוסמין איטלקיות הן גירסה מעט מתקתקה ועשירה יותר, ולחמניות מקמח כוסמין עבור לחמניות יומיומיות שמתאימות להכל. בהצלחה
רבקה -
מתכון מוצלח!!! טעים ופשוט להכנה
נגה -
האם אפשר סילאן או דבש?
ענבל נתן בר -
כן
ענבל -
הי, תודה על המתכון. האם הבצק מתאים גם לאפיית לחמניות?
ענבל נתן בר -
הי, יש באתר שני מתכונים מעולים ללחמניות כוסמין: לחמניות כוסמין, לחמניות כוסמין איטלקיות (סגנון מתקתק יותר עם צימוקים)
תמר סער -
חייב סוכר חום? אפשר לבן?
ענבל נתן בר -
אפשר סוכר לבן
ענבל נתן בר -
אפשר סוכר לבן
בר -
הלחם יצא לי כבד.. וקצת דחוס למה?
השתמשתי בחצי קמח כוסמין מחא וחצי קמח כוסמין לבן
ענבל נתן בר -
כבד ודחוס יחסית למה? כוסמין אמור לצאת כבד ודחוס יותר מלחם לבן. אבל אם יצא כבד ודחוס יחסית ללחם כוסמין, והכנת לפי הכמויות במתכון, יכול להיות שלא התפחת מספיק. כל התפחה צריכה להגיע לקצת פחות מהכפלה של הנפח. אם לא מתפיחים מספיק הוא יוצא דחוס. כמובן שגם לא כדאי להתפיח יותר מדי. בהצלחה, אשמח לעדכון.
מאיה -
היי,
האם אפשרי להשתמש ב- 250 גרם קמח כוסמין מלא ו-250 גרם קמח חיטה מלאה ועדיין שייצא אוורירי?
ברצוני לנסות קודם כמחצית הכמות - האם להשתמש בכמחצית בכל המצרכים?
תודה
ענבל נתן בר -
הי, זה אפשרי להשתמש בקמחים כך, לגבי אווריריות יכול להיות שהוא יצא נפלא. אם את רוצה לחלק לחצי הכמות חלקי כל דבר בחצי. בהצלחה!
חיה -
הי הכנתי את זה לחמניות יצא פצצה השאלה שלי אם אפשר לעשות אותו מתכון בקמח לבן
ענבל נתן בר -
איזה כיף לשמוע! בהחלט אפשר להכיו עם קמח לבן.
יאירה רום -
האם אפשר חצי כוסמין חצי קמח לבן?
טניה -
תגידי אפשר להשתמש בחצי קמח כוסמין מלא וחצי קמח חיטה מלא?ובמקום סוכר אפשר להשתמש בסילאן או מייפל?
ענבל נתן בר -
כן וכן!
גל -
היי
האם אפשר לעשות את הלחם כגוש אחד,וכמה זמן צריך לאפות?
פינטו חיים -
היי ענבל
אני מבין מהמתכון שאופים בתכנית של תנור רגיל,אם אופים בטורבו כמה מע' ומה משך האפיה ?
ענבל נתן בר -
בהחלט יכול להיות שלישה לא מספקת גרמה לכך, או התפחה לא מספקת. צריך לשים לב שמתפיחים בשתי ההתפחות עד כמעט הכפלת הנפח. יכול להיות גם אפיית יתר. הלחמניות האלה יוצאות אווריריות ורכות מאוד.
קרן -
הי ענבל, אני אופה כבר הרבה זמן עם קמח כוסמין מלא בלבד ובכל זאת נותרה שאלה אחת שאני מעדיפה לא לבדוק על עצמי אלא לשאול. האם בהכנת לחם כוסמין יש חשיבות לצורה שבה אעצב את הלחם. משום מה, לא רואים לחמי כוסמין בשלל עיצובים כמו חלות. האם לחמי כוסמין נידונו להיות רק ככר לחם רגילה?
ענבל נתן בר -
הי קרן, כוסמין מלא או לבן יכול להיות מעוצב בצורה של חלות מקמח כוסמין, לחמניות מקמח כוסמין, עוד לחמניות מקמח כוסמין ולמעשה בכל צורה שתרצי.
ריבי -
מתכון מעולה. שיניתי - השתמשתי בחצי קמח כוסמין מלא וחצי קמח שמרים של אוסם. הוספתי גרעיני חמניה. יצאמעולה.
ענבל נתן בר -
(-:
אמיר -
כמה זמן בערך לוקח להכפלת הנפח ?
ענבל נתן בר -
זה ממש תלוי במזג האויר, איפה בדיוק התפחת (ליד התנור הפועל? ליד המנוע של המקרר? ליד החלון ממנו נושב אויר קר?), האם השתמשת במים קרים או פושרים או בקמח שיצא מהמקרר וכו' וכו'. לרוב זה עניין של כשעה עד שעתיים אבל באמת שמה שחשוב זה להסתכל על הבצק.
ענבל לגזיאל -
מתכון נהדר .....
שיניתי מעט
300 ג קמח כוסמין לבן
700 ג קמח כוסמין מלא
שלמות......תודה.
נועם -
היי רוצה להכין את הלחם הזה עם הבנות, אבל לא הבנתי אם הוא צריך להעשות בתבנית או שעושים כיכר בלי תבנית והיא מחזיקה את עצמה ולא משתטחת באפייה. תודה מראש
ענבל נתן בר -
את יכולה לאפות עם תבנית או בלי, אני אוהבת לאפות בלי תבנית אך כמובן שהוא יוצא נמוך יותר מאשר עם תבנית גבוהה.
אלי -
מתכון מושלם, עשיתי עם קמח כוסמין בלבד בלי ערבובים ויצא רך וטעים! הוספתי עוד כחצי כוס מים כמו שהומלץ בתגובות, שומרת את המתכון הוא מעולה
לילי -
מדוע לחם הכוסמין שהכנתי מתפורר למרות שאני מקפידה על כל הוראות המתכון והאפייה?
ענבל נתן בר -
שרי -
יש תחליף לסוכר החום? (אסור לי סוכר)
שני -
הכנתי. שיניתי ממש מעט: כוס קמח חיטה, כוס קמח כוסמין מלא ושלוש כוסות כוסמין בהיר. דבש במקום סילאן. הבצק יצא גמיש ודביק. לאחר אפייה-
יצא נפלא! אורירי, טעים, רך....
תודה על המתכון!
נירה אמונה -
היום הכנתי את המתכון, עשיתי ממנו חלות ולחמניות. יצא פשוט נפלא !!! תודה רבה
ליאת -
היום אפיתי את הלחם מכוסמין מלא ויצא ממש מצוין, תודה...
מיכל -
כל הכבוד לך על מתכון אדיר ובריא! תודה רבה מכל הלב. ממליצה בחום לנסות!
בתיה -
שלום,
האם הלחם מתאים לדיאטה ללא חיטה?
תודה
סיגלית פישר -
לחם כוסמין מעולה,מתכון מנצח.
הוספתי לבצק גרעיני חמניה ויצא נהדר.
תודה ענקית.
אירית -
הכנתי הבוקר את הלחם אחרי מס נסיונות אפיה עם מחמצת ביתי פעם הצליח פעם לא והרבה זמן התעסקות.
הלחם הזה מעולה מתכון מוצלח.
לגבי כמות המים תמדדו 600 מ"ל בכלי מדידה לנוזלים כל כןס שאתם משתמשים בבית אינה בעלת קיבולת שווה על כן יכולות להיות טעויות בכמות המים.
שאלה לעורכת המתכון: האם על ידי המרת סוכר אוכמניות/צימוקים ושימוש במים בחישוב היחס לנוזלים במתכון אקבל טעם יותר מודגש ללחם?
אשמח עם תוכלי להגיב לי.
עמודים