ג'חנון בריא

הסבתא התימניה המהממת שלי
הג'חנון התימני המקורי לא היה סותם עורקים ג'אנקי כמו בגירסה הארצישראלית. בתימן היתה תזונה טבעית ובריאה: לא היה שם קמח לבן, אלא קמח מלא מטחינת ריחיים (זאת אומרת שגרגרי הקמח יותר גדולים, הערך הגליקמי שלהם נמוך יותר, ומהיותם מלאים הם מכילים ויטמינים, מינרלים ואנזימי עיכול). גם לא היתה מרגרינה, אלא סמנה - שוב, בגירסתה התימנית המקורית- שהיא למעשה גהי: חמאה טריה מזוקקת, שהופרדו ממנה מוצקי החלב עד שנותר נוזל צלול ובריא.  בתור נטורופתית שיש לה שורשים תימניים (זאת סבתא שלי המהממת בתמונה) אני מתכבדת להציג בפניכם את הגירסה המשוחזרת שלי לג'חנון התימני הבריא.

שימו לב: הג'חנון, גם בגירסתו הבריאה, אינו מתאים לסובלים מעודף משקל, ולסובלים משומנים גבוהים בדם.

 

 

רכיבים: 
 

1 ק"ג קמח מלא מטחינת ריחיים, או קמח מלא רגיל, או קמח כוסמין

5 כפות סוכר חום, או או 3 כפות דבש (לא בקנדידה)

1 כף מלח שטוחה

1 חבילת אבקת אפייה (לא חובה)

 1/4 2 כוסות מים 

1 כף דבש (אם השתמשנו בדבש במקום סוכר, מוותרים על הכף הנוספת)

200 גר' גהי (או חמאה)- אפשר ורצוי להשתמש בפחות (עניין של מיומנות הגלגול)

 

אופן הכנה: 
 

1. לשים את כל החמרים פרט לגהי/ חמאה במשך 10 דקות (אפשר גם במעבד מזון עם וו לישה). 

2. מכסים ונותנים לבצק לנוח למשך חצי שעה.

3. לשים שוב את הבצק, ויוצרים 14 כדורים עם ידיים משומנות במעט חמאה (פחות או יותר, התימניות לא היו דקדקניות בפרטים מיותרים כגון אלה).

4. מסדרים את כדורי הבצק עם מרווחים נדיבים, ומכסים היטב במגבת נקיה כדי למנוע את התייבשות הבצק. מניחים לארבע שעות. מוציאים גם את הגהי/ חמאה מהמקרר על מנת שתהיה נוחה לעבודה.

5. עכשיו הגענו לחלק האמנותי: על שולחן או שיש מרווח שניקינו היטב, לוקחים כדור בצק ופותחים אותו בעדינות עם שתי ידיים (באוויר). מניחים את היריעה שנוצרה על השולחן, לוקחים מעט גהי עם האצבעות, ופותחים את הבצק לכל הכיוונים תוך כדי מריחת הגהי. לא נורא אם נוצרים חורים או קרעים. ממשיכים לפתוח כך את הבצק עד שהוא נעשה שקוף. 

6. מגלגלים את הבצק בצורה צפופה מצד אחד לשני, ומקפלים לשניים, או מותחים כמו בסרטון המצורף.

7. ממשיכים כך בכל הכדורים. 

8. מרפדים סיר ג'חנון בנייר אפיה ומניחים מעליו שכבה אחת של פרוסות לחם לא טריות (כדי שאם משהו ישרף, יהיה זה הלחם). מסדרים יפה את חתיכות הג'חנון, ולא מפחדים לקפל אותן מעט כדי להתאים לסיר ומכסים. 

9. אופים במשך כל הלילה ב- 100 מעלות . 

 

 

תגיות ראשיות: 
הכנתם? צלמו ותייגו :)

הוסף תגובה חדשה

תגובות (50)

תודה על המתכונים שלך!
מתכונים מעולים וכתובים בצורה ברורה וידידותית
ופלוס ענק זה החשיבות שלך למרכיבים בריאים
כבר כמה שנים שאני משתמשת במתכונים שלך וממשיכה לחזור❤️

שלום,
הבנתי שלא מכניסים כלל את החמאה לבצק ושהוא לצורך לישה בלבד. האם זה נכון?

היי ענבל,הכנתי ומשתפת שיצא טעים מאוד ??
תודה רבה על המתכון המוצלח והמפורט.הכנתי מקמח כוסמין מלא והמתקתי עם סילאן.

איזה כיף לשמוע! בתיאבון ולבריאות

היי, אשמח לדעת אם יש שמן שאפשר להמיר אליו במקום הגהי, בגלל רגישות לחלב

תודה רבה!!

שלום רב,
אחרי שחילקתי לכדורים השארתי בצד כמה שעות, והכגורים תפחו, הג1חנונין יצאו במרקם של לחם.
זה קשור לזה שהיו בצד הרבה שעות או בגלל השילוב של אבקת האפיה והמנוחה של כמה שעות, מה דעתך?

אולי השארת ליותר מדי זמן או ששמת יותר מדי סודה לשתיה...  או אולי לא פתחת מספיק עם חמאה...מקווה שיצא לחם טעים (-:

האם אפשר לקנות ממך גחנון מוכן בשבת עם קמח קוסמין וסמנה?

תודה
צילה

למי שמתקשה עם עיבוד הבצק כי הוא נקרע. אני מוסיף כף גדושה של גלוטן. זה מגמיש את הבצק והופך את העיבוד ליותר קל. לא פוגם בטעם, לא בבריאות ולא במראה.

מעניין! אם כי בתור מישהי שזוכרת הכנת ג'חנון מהילדות, אני יכולה לומר לך שממש לא קריטי אם נקרע. לא רואים ולא מרגישים את זה כשהג'חנון מוכן.

איזה כיף שיש מתכון עם קמח מלא! האם אפשרות להשתמש בשמן זית ? והכדורים לא אמורים לנוח בשמן כמו במופלטות?

הי, שמחה לשמוע שאהבת. אם תעשי עם שמן זית זה יהיה לא דומה בטעם ובריח ובמרקם לג'חנון. את יכולה להשתמש בגהי - סמנה שזה בריא מאוד. לגבי הכדורים- הם לא אמורים לנוח בשמן, כשאת מכינה אותם הידיים מעט שומניות וזה מצפה אותם בשכבה דקיקה של חמאה או סמנה. זה מספיק.

היי בטעות שמתי 400 גרם מרגרינה בתוך הבצק ועברו 12 שעות והגחנון עוד לבן ולא מוכן מה אני עושה ???
עשיתי לפי מתכון לא טוב שמצאתי כי הם לא רשמו שאת המרגרינה שמים לפני וכשהסתכלתי עכשיו על מתכונים אחרים הבנתי שעשיתי טעות

400 גר' מרגרינה יועילו לך יותר בתוך הפח מאשר בפה. רק בריאות (-:

ניתן להשתמש בנטורינה?
האם נטורינה היא בריאה כפי שאומרים?

ענבל היקרה,בתימן השתמשו בשומנים הבאים לפי סדר השכיחות: שמן שומשום טהור{ צ'ליד ג'ילג'לאן},סמנה,שמן חריע {צ'ליד כ'ירווע},שמן כותנה {צ'ליד קיטן},וכנראה גם שמן דקלים {איני יודע איך נקרא} בנוסף תיבלו בשמן חרדל {צ'ליד חרדל} ולפעמים הוסיפו למאפים/ לתבשילים מעט שומן מהעוף או מהבקר שהיה ... {סבתותי ז"ל היו מוסיפות לקובנה המרק'ייה-מעט שומן עוף}
כמובן שכל המזון היה אורגני שרעה בחוץ ולא אכל תערובות של פסולת מזון..{או כמאמר סבתי ז"ל "לעוף כמעט לא היו מוצאים שומן..ורק לפעמים לכבשים המבוגרות היה שומן}

ענקית ענקיתתת שנים אני נמנעת מלהכין את המאכל האהוב עלי בעולם בגלל הקמח הלבן והמרגרינה איזה כיף לדעת שאפשר עם כוסמין וסמנה.. שגם איך להכין אותה אני יודעת עכשיו בזכותך.(אמי היתה מכינה אותה בשילוב מרגרינה..חשבתי שזה החוק ואין עוד מלבדו..: ) תודה! עינבל

היי
האם על אותו עיקרון אפשר להכין בצק עלים?

שלום ותודה על תכנים מקסימים ומועילים
במקרה של קנדידה אפשר להכין את הג'חנון בלי סוכר ובלי דבש?

בהחלט, ובתיאבון

ענבל נתן בר
נטורופתית

הכנתי את הג'חנון הטעים הזה לראשונה בשבת האחרונה. הבעיה היא לא בטעם אלא במרקם. לאחר אפיה של לילה, הג'חנון ממש התפרק והיה יבש יחסית לג'חנון הרגיל. מה גם שכל הקצוות התקשו לגמרי. אז ממה שנשאר נהננו מאוד!
אשמח לדעת איך ניתן לרכך יותר את הבצק שיהיה אלסטי יותר בעבודה ורך יותר לאחר אפיה.
תודה!

שלום ענבל,
ראשית תודה, על מתכון הג'חנון ועל מתכון הגהי.
אני בעצמי ממוצא תימני ועשיתי אינספור פעמים ג'חנון, אך תמיד טוב ללמוד עוד ובעיקר אם הדבר משדרג את המזון לבריא יותר מבלי לפגוע יותר מדי בטעמו.
השאלה שלי הינה באשר לגהי המוזכר דווקא במתכון הג'חנון, כאן כתבת להוציא את הגהי מהמקרר, במתכון הגהי עצמו כתבת שיכול להשאר בחוץ חודשים. קצת התבלבלתי באשר לכך, תוכלי בבקשה לכתוב מה משניהם נכון?
ותודה מראש לתשובתך,
בברכת שבוע טוב, אילנה :-)

היי ענבל. לעניין הקנדידה, במה אפשר להחליף את הסוכר החום/ הדבש?

הי אורית, פשוט תורידי אותם. זה יהיה מעולה גם בלי.

 

ענבל נתן בר
נטורופתית

היי ענבל.
לגבי הסוכר החום/ דבש. מי שמקפיד על תזונת קנדידה יש תחליף?

שלום.
אני רוצה להכין ללא גלוטן, האם אפשר להשתמש בקמח טף? ומה התחליף פרווה הכי טוב לחמאה?

גם אני הייתי רוצה לדעת אם קמח טף טוב להשתמש ג'חנון הבת שלי לא אוכלת דברים עם גלוטן.

מעולם לא ניסיתי להכין את הג'חנון עם קמח טף, אתם מוזמנים לנסות ולעדכן כאן את כולנו. בהצלחה! 

היי עינבל יש אפשרות להכין מראש כמות ל 4 סירים להקפיא לפני אפיה ולאפות על הפלטה. אני צריכה להכין לארוע

בהחלט... את יכולה להתייחס לג'חנון מקמח כוסמין או מקמח מלא כמו ג'חנון רגיל.  כדאי להקפיא את הג'חנון בשלב הבצקי שלו כשהוא מסודר בסירים, כך אני נוהגת. אך יתכן שגם אם תקפיאי אחרי שהוא עבר אפיה קצרה זה יהיה בסדר.

 

בתיאבון

ענבל נתן בר
נטורופתית

הי ענבל,
אפשר להחליף את החמאה בשמן קוקוס?

אני מניחה שניתן להחליף את החמאה בשמן קוקוס, אך לא ניסיתי. בהצלחה- מוזמנת לעדכן

 

ענבל נתן בר
קליניקה לרפואה טבעית

הייתי רוצה לדעת בכמה שמן קוקוס השתמשת ואיך הכנת שיצא טוב?

היי ענבל,
הג'חנון יוצא מעולה, אנחנו טורפים אותו!
תהיתי אם במקרה יש לך מתכון גם למלוואח :-)
תודה

הי טל, בתיאבון... 
אין לי מתכון אבל זה בעצם אותו הרעיון של ג'חנון רק שטוח...

מה זה דבר "לא בקנדידה" מה זה קנדידה?

שלום ענבל,

בסרטון מראים את הפתיחה של הבצק ונראה שהוא שומני.
רציתי לדעת האם המשטח שומן או שבגלגול לכדורים הוסף שומן לבצק.

פשוט אני מאד רוצה להכין ואומרים לי שאם לא אשמן אז הבצק יקרע ושלא יהיה אפשר לפתוח בקלות.

בבקשה תגובה.

הי ענבל. תודה לך על מתכון שהוא בריא יותר. שתי שאלות אלייך: יש סיר אחר שאינו אלומיניום ואטום מספיק להכנת ג׳חנון? כיצד מכינים גהי? תודה מראש

הי לשאלתך כיצד מכינים גהי- ראי כאן אתהמתכון לגהי. לגבי שאלתך השניה ראי כמה תגובות מעליך בה עניתי לאותה שאלה. בהצלחה!

היי ענבל,
אני בחו"ל ואין לי פה סיר ג'חנון... יודעת להגיד לי האם ניתן להכין בסיר בישול איטי ואיך?
תודה

הי טל, הרעיון של סיר ג'חנון הוא האטימה. את יכולה להשתמש בכל סיר שיש לו אטימה מוחלטת. והאמת היא שכנטורופתית אני יכולה לומר לך שסיר אלומיניום של ג'חנון הוא מאוד לא בריא כי האלומיניום הוא מתכת רעילה.

תודה רבה על התשובה :)
יש לך מושג אם צריך לשנות משהו במתכון? להוסיף נוזלים? או פשוט כפי שרשום רק בסיר איטי?

עמודים