עודכן 5/11/23
לאפות חלות בבית זה משוגע לגמרי (כי יש במאפיה!) אבל זה גם כיף גדול, שגורם לך להרגיש שכבשת את האוורסט. למעשה זה די פשוט להכין חלה, וחלה מקמח כוסמין זה בדיוק אותו שטאנץ, עם בצק קצת שונה. המתכוןן שלי לחלה מקמח כוסמין הוא אחד שעובד תמיד גם לאופים מתחילים ומפיק חלות משגעות.
אולי תאהבו גם:
לחמניות כוסמין מעולות
לחמניות כוסמין איטלקיות
לחם שאור משובח
קילו קמח כוסמין*
2 כפות שמרים יבשים
4 כפות דבש
5 כפות (75 גר׳) חמאה/ שמן זית עדין
2 ביצים
2.5 כוסות (580 מ"ל) נוזל (מים/ חלב/ חלב צמחי)
15-20 גר' מלח (ר' הערות)
לזיגוג:
ביצה
שומשום/ פרג שלם/ קצח
ראו בסוף המתכון הערות מפורטות, המרת רכיבים ותחליפים אפשריים
1.מערבבים במיקסר עם וו לישה קמח עם שמרים. (אם אין מיקסר אפשר כמובן להתחיל בכף עץ ולאחר מכן ללוש ידנית)
2.מוסיפים דבש, שמן, ביצים ואת החלב.
3. ממשיכים ללוש עוד כעשר דקות- רבע שעה עד שמתקבל בצק חלק ומעט דביק. מוסיפים מלח וממשיכים ללוש עוד כעשר דקות. מכסים ומתפיחים להכפלת הנפח.
4. מעבירים למשטח עבודה נקי, אפשר מקומח מעט. לשים מעט את הבצק עם הידיים, ומחלקים את הבצק לשישה חלקים, ומגלגלים עם הידיים לרצועות. קולעים מכל שלישיה צמה (סך הכל שתי חלות), או חלה ענקית אחת, משלוש רצועות גדולות (או חמש, אם בא לכם לחפש ביוטיוב ולאתגר את עצמכם עם קליעה). תוחבים את הקצוות של הצמה מתחת כדי שלא יפתחו ושיתנו נפח יפה.
5. מניחים במקום חמים להתפחה עד שהחלות מכפילות את נפחן. מורחים ביצה טרופה על הבצק, וזורים שומשום או קישוט אחר.
6. אופים בתנור שחומם מראש, 180 מעלות, למשך 35-40 דקות. החלות מוכנות כאשר הן מקבלות צבע שזוף (משני הצדדים) הן עדיין רכות למגע, והן קלות כאשר מרימים אותן.
היזהרו מאפיית יתר! היא תייבש ותקשה את החלות. מצננים על רשת, לפחות 10-15 דקות.
* אני אוהבת לאפות מ-800 גר' קמח כוסמין מלא ו-200 גר' קמח לבן. בעיני שילוב הקמחים האלה מוצלח מאוד ופחות מתפורר.
אפשרויות נוספות: חצי קילו קמח לבן וחצי קילו קמח כוסמין, או קמח כוסמין לבן בלבד. אפשר גם להשתמש בקמח מלא אבל אני אישית פחות אוהבת את הטעם.
*במקום שמרים יבשים אפשר להשתמש בשקית שמרית, או קוביית שמרים
*במקום דבש אפשר להשתמש בסוכר או סילאן באותה כמות
מלח: אני משתמשת ב-20 גר' (כף מדידה ועוד כפית מדידה) של מלח הימלאיה ורוד דק. במידה ומשתמשים במלח לבן סטנדרטי יש להשתמש בכף אחת בלבד.
* ניתן לאפות 90%, ולהוציא מהתנור לפני שמוכן לגמרי. מצננים על רשת, עוטפים ומכניסים למקפיא. בשבת הבאה חממו תנור מראש, וכשהוא חם הכניסו אליו את החלה לכעשר דקות. הריח והטעם יגרמו לכם להרגיש כאילו גם השבת אפיתם (-:
* אם רוצים להכין את הבצק בלילה ולאפות בבוקר, מעבירים למקרר לפני ההתפחה השניה (אחרי שקלענו את החלה). בבוקר מוציאים מהמקרר ואופים.
הוסף תגובה חדשה
תגובות (50)
אודליה -
היי.. לא הבנתי באיזה שלב ואיך שמים את הדבש
לא רשום בהוראות הכנה..
ענבל נתן בר -
הי, ראי סעיף 2 עם כל הרכיבים
רעות -
שלום ענבל!
רציתי לכתוב לך שאת כותבת בצורה מאוד נעימה לקריאה ותודה לך על השיתוף של מתכון לחלת כוסמין!
רציתי לשאול במידה ואני רוצה להכין 2 קילו קמח האם להכפיל ממש את כל הכמויות או שיש משהו שלא היית מכפילה? (נגיד ביצים להכפיל?)
אודה לך שתחכימי אותי.
מעריכה!
רעות
ענבל נתן בר -
הי רעות, תודה על הפירגון! במידה ואת מכפילה כמויות, במתכון של חלה או בכל מתכון אחר..את מכפילה את הכל. קחי בחשבון שבלתי אפשרי להכין שני קילו קמח במיקסרים ביתיים, אז במידה ויש לך מלוש (מניחה שלא...) זה בסדר, או במידה ואת רוצה להכין בלישה ידנית. אפשרות נוספת היא להכין כמות של קילו, לאחר הלישה הראשונית להעביר לקערת התפחה, ואז להכין את הקילו השני במיקסר. בהצלחה!
רעות -
תודה על תשובתך! אין לי מיקסר אני אנסה ללוש ביד בעז"ה 💪
ענבל נתן בר -
בהצלחה!
נעמה -
תודה על המתכון! הכנתי פעם ראשונה, והבצק יצא נמתח מאוד באופן שממש הקשה לקלוע איתו... בסוף אלתרתי סוג של גושי חלות כי היה קשה לעבוד איתו. את יודעת אולי מה כדאי לשפר בפעם הבאה?
יש מצב שנגרם מהתפחת יתר/לישת יתר?
ענבל נתן בר -
הי, בהנחה שדייקת בכמויות, זו נשמעת כמו התפחת יתר. הבצק אמור לצאת לך רך ומאוד נוח לעבודה.
מיכל -
במידה ואני מכינה את הבצק ומכניסה אותו ללילה להתפחה ראשונה, אחרי שמוציאה מהמקרר צריך לתת לו זמן להתחמם בחוץ או שישר להתחיל לקלוע?
ענבל נתן בר -
הי מיכל, לא צריך להמתין לפני קליעת החלה. אפילו יהיה לך יותר נוח לעצב כשהיא קרה. בהצלחה!
אסתי -
האם אפשר בלי ביצים שזה יצא רך?
פנינה -
האם ניתן להשתמש בשמן קנולה במקום חמאה ומה כמות השמן הנדרשת?
ענבל נתן בר -
כן, אפשר להכין את החלות עם שמן קנולה אם כי הוא שמן מאוד לא בריא. השתמשי באותה הכמות הרשומה. יש במתכון פירוט של הכמות במילליליטרים ובכפות מדידה
ענבר -
היי ענבל:) המרקם של החלות יצא לי מעולה, רק שבטעם יצא לי קצת מריר ותפל. הוספתי שתי כפיות מלח (מודה שלא מפוצצות כי פחדתי) ו5 כפות סוכר כי רציתי שיצא לי קצת מתקתק אבל בסוף זאת התוצאה. יודעת להגיד מדוע? תודה רבה😇
ענבל נתן בר -
הי ענבר. החלה יצאה לך תפלה כי לא שמת מלח בכמות הנכונה. באופן אישי כשאני מנסה מתכון בפעם הראשונה, אני עושה אותו בדיוק כפי שהוא רשום, ובפעם הבאה עורכת שינויים לפי הטעם. כשמורידים מכמות המלח זה יוצר בעיה.
לאה -
אפשר בנוזלים לעשות עם מיים?
לאה -
האם יש אפשרות לעשות את זה עם מיים במקום חלב סויה/שקדים/פרה/מים?
ענבל נתן בר -
התשובה בגוף השאלה (-: (-: כן את יכולה להכין את חלת הכוסמין עם מים (-:
חנה -
תודה ענבל אני מבטיחה לנסות , ואגיב אחרי, האם הנוזלים צריכים להיות פושרים?
רוית -
האם אפשר להכין את הבצק היום לשמור במקרר עד מחר ולאפות מחר?
ענבל נתן בר -
כן, את יכולה להכניס את החלה למקרר לפני ההתפחה הראשונה או לפני ההתפחה השניה. זאת אומרת שאת לשה את הבצק בפעם הראשונה ואז מכניסה מיד למקרר, החלה תעשה את ההתפחה הראשונה במקרר, ואז את מוציאה, מעצבת לחלה, ועושה התפחה שניה בחוץ. אפשרות שניה היא להכניס את החלה למקרר אחרי שעיצבת את החלה בצמות, ואז את ההתפחה השניה החלה תעשה במקרר.
חנה -
תודה רבה על המתכון המצויין!
אם אני רוצה חלה מתוקה, כמה סוכר להוסיף?
ענבל נתן בר -
הי, באהבה, שמחה שאהבת. לחלה מתוקה, את יכולה להכפיל את כמות הסוכר, ואפילו יותר. זה עניין של טעם. אפשר להוסיף גם צימוקים. בתיאבון
5
רוני -
היי בדיוק מכינה את החלה
האם אפשר להשתמש אח״כ לבצק הזה גם לעוגת שמרים ופשוט להוסיף נוטלה ולאפות? :)
ענבל נתן בר -
זה לא אותו בצק... שני דברים שונים
נגה -
החלות יוצאות מתוקות או רגילות?
ענבל נתן בר -
לא הייתי אומרת שהחלות מתוקות. את יכולה להוריד לגמרי את הסוכר אם את רוצה. אבל לחם סטנדרטי ללא מתיקות מכינים עם שתי כפות סוכר לקילו קמח בערך, פה יש מעט יותר אך לא משמעותי. אבל בקמח כוסמין עצמו יש מעט מתיקות טבעית.
לביא -
עשיתי מקמח קוסמן מלא. חלות קטנות עגולות קטנות בתבנית מיוחדת .. על.פי המתכון שלך. יצא טעים טעים... במקום סוכר שמתי סילאן... בקיצור חלות בריאות.:)
עכשיו לפני שבת ... אכין לעצמי יום לפני ... אחלה מתכון.
תודה רבה.
מינה לבו -
מ ע ו ל ה!!!! תודה, ענבל. בצק נפלא שתענוג לעבוד איתו.
ענבל נתן בר -
כיף לשמוע!
מרינה -
יוצא נהדר אך צריכה כמות קטנה יותר. במידה ומחלקת מצרכים בחצי, זמן האפיה גם מתקצר בחצי?
תודה!
מינה -
מ ע ו ל ה !!!!
תודה, ענבל, על מתכון מושלם.
אבישג -
איך אני יכולה לדעת מתי החלות מוכנות
אבישג -
אין לי מיקסר אם אני מכינה אותן בלישה ביד כמה זמן ללוש ואיך אני יכולה דרך הלישה ביד להצליח שיצאו רכות אווריריות וטעימות?
אפרת -
כמה זמן אפיה אם אני עושה מזה לחמניות?
תום -
יוצא מעולה, אפילו ללא ביצים! תודה על מתכון פשוט וקליל, הפכתי את שישי ליום אפיית חלות כמעט בקביעות :)
ענבל נתן בר -
איזה כיף!! לבריאות
יוסי -
החלות יוצאות מעולה. אבל לא מצליח לקלוע.. הבצק קצת נשפך..
ענבל נתן בר -
אם הבצק נשפך זה כי: א. הוספת יותר מדי מים למתכון המקורי. ב. התפחת יותר מדי והבצק איבד צורה. שים לב שאתה מתפיח רק עד שהבצק כמעט מכפיל את הנפח שלו. בהצלחה!
יוסי -
יוצא לי מעולה אני רק לא מצליח לקלוע.. יוצא נימוח וחסר צורה
נערה -
היי.. שמעי אני נערה בכיתה יא שלא יצא לה להכין חלות.. לכבוד שבת שאחרי פסח הכנתי את המתכון הזה .. יצא מושלם!! וטעים ממש!!! תןדה רבה
ענבל נתן בר -
אני ממש שמחה שהצליח לך! בטוחה שתכיני עוד הרבה חלות ושאר מטעמים להנאת הסובבים (-:
מרינה -
היי,
החלה התפוצצה לי בתנור ופעם אחת אפילו בהתפחה.
תוכלי אולי להגיד לי למה? מה אני עושה לא טוב?
בנוסף, החלה משחימה בתנור אחרי 20 דקות אך אחרי שהיא מתקררת אני מגלה שהיא עדיין לא מוכנה. אולי צריך להוריד את המעלות? או לתת לה להשחים יותר?
זואי -
היי רציתי לשאול אם האפיה היא על טורבו או חום עליון ותחתון?
והאם חשוב מיקום התבנית בתנור?
תודה רבה
ענבל נתן בר -
אני אופה בחום עליון תחתון בשליש התחתון של התנור.. אך כל תנור הוא קצת אחר ולכל אופה העדפות משלו.
קרן -
תנור 180 טורבו או רגיל?
הודיה -
הכנתי היום, בדיוק לפי ההוראות: זמן לישה ארוךךך והתפחה עד להכפלת הנפח ויותר- יצא בצק דביק ברמות שאי אפשר לעבוד איתו, אפילו לחמניות לא הצלחתי ליצור מזה, הנחתי תלוליות בצק על התבנית להתפחה נוספת והן השתטחו לגמרי לפיתות. לא מבינה, מה עשיתי לא נכון???
ענבל נתן בר -
בהנחה שמדדת את הכמויות בצורה מדויקת ולא שמת יותר נוזלים ממה שכתוב, נשמע לי שפשוט התפחת יותר מדי. את אמורה להתפיח עד הכפלת הנפח ולא יותר, התפחה ארוכה מדי מפילה את הבצק וזה מה שאת מתארת.
Yarden Ofir -
היי, תמיד תהיתי- מה מהירות המיקסר בלישה צריכה להיות?
ענבל נתן בר -
שאלה נהדרת. בבצק מתחילים מהאיטי ביותר וכשמתחיל להתגבש ממש עוברים לבינוני.
עמודים