לקח לי המון זמן ללמד את עצמי להכין אורז משובח, ובמשך הזמן הזה נזרקו עשרות סירי אורז שיצאו תפלים, דביקים, מבושלים יותר מדי או פחות מדי. תיחקרתי כל בשלנית אורז מדופלמת שפגשתי, תחקירים שהיו כל כך פרטניים שהם גרמו לבשלנית התורנית להעיף בי מבטים תמהים שמאחוריהם מסתתרות התלבטויות בנוגע למנת המשכל שלי.
כן, זה ממש חשוב בדיוק כמה שמן, אם המים רותחים או מהברז, וכמה פעמים שוטפים את האורז.
אולי תתעניינו גם ב:
מתכון מפורט לאורז לבן מושלם
קינואה- מתכון בסיסי
מהי נטורופתיה
אני מניחה שכל פרסייה נולדה עם מה שלקח לי שנים להבין, וזה שהכנת אורז זו אמנות. ממש כמו הכנת מרנג או קינוח מפואר, אין פה מקום לחיפופים.
למותר לציין את הקושי שנתקלתי בו כשבתור נטורופתית חיפשתי שיטות להכנת אורז מלא. זו תורה חדשה לחלוטין, שנאלצתי ללמוד שוב על בשרי, אבל הפעם בלי בשלנית אחת לרפואה שתוכל לגלות לי את סודותיה.
לפני הכל, אספר לכם על שני הכללים החשובים ביותר בהכנת אורז מלא.
הראשון, הוא האורז בו משתמשים. סוגים רבים של אורז מלא סובלים מאיכות כה ירודה, שזה פשע. הגרגרים שבורים, קצותיהם חומים- שחורים
(מה שאומר שהם מקולקלים, כמובן), והם לא טריים. מאורז כזה ברחו כאילו אין מחר! הוא נראה גרוע לפני הבישול, והוא יראה גרוע גם אחריו.
הטעם לא יפתיע לטובה. אני קונה אורז בסמטי מלא, והוא נקי, צחור ושלם. אני אוהבת גם את האורז העגול המלא (שוב, מאיכות טובה)
שני הסוגים האלה יקרים יותר מהאורז המלא הרגיל, אבל בעיני זה שווה.
הכלל השני להכנת אורז מלא מושלם, הוא השרייה, של 12 שעות בטמפרטורת החדר ומקסימום 24 שעות (במקרר).
ככל שנשרה יותר, יסולקו יותר טעמי לוואי וטעמו של האורז יהיה עדין יותר. אפשר לסנן היטב את האורז ולשמור במקרר עד חמישה ימים.
במידה ולא הספקנו להשרות מראש, אפשר להשרות לכמה דקות במים רותחים ולשטוף היטב כמה פעמים. זה לא נותן את אותו אפקט, אבל יותר טוב מכלום.
האורז המלא מסייע לטיפול בעצירות, מסייע בהורדת סוכר וכולסטרול מהדם (כחלק מהטיפול הנטורופתי בקליניקה, הכולל גם צמחים והתאמת תזונה, אני רואה תוצאות נפלאות בשיפור בדיקות הדם, אפילו עד הורדת תרופות), מסייע לתחושת השובע ולירידה במשקל, ונהנה מכמות ויטמינים ומינרלים גבוהה פי כמה וכמה מאורז לבן.
1 3/4 כוסות מים פושרים (ממטהר מים/ מינרליים)
כפית שמן זית
1/3 כפית מלח אטלנטי
1. שמים בסיר שמן זית, מלח, מים ואורז. מביאים לרתיחה, מכסים במכסה (בלי חורים) ומנמיכים לאש הנמוכה ביותר.
2. מבשלים כחצי שעה- ארבעים דקות ובודקים אם האורז מוכן.
3. משאירים את הסיר מכוסה 15 דקות. המשקיענים יפתחו את הסיר ויפרידו בעדינות את הגרגרים במזלג.
גיוונים:
1. מאדים בצל בכף שמן זית או במים, מוסיפים שום, ירקות חתוכים דק כמו גזר, קישואים, פרחי כרובית, ברוקולי, פטריות, וכו' כיד הדמיון הטובה.. מאדים מספר דקות, מוסיפים את האורז והמים ומבשלים כרגיל. אם הוספנו הרבה ירקות קשים יש להוסיף מעט יותר מים.
2. תבלינים שעושים צבע, טעם וריח נפלאים - כורכום, פפריקה מתוקה וחריפה, קינמון, פלפל שחור, פלפלים חריפים, וכו': מוסיפים בתחילת הבישול.
3. פירות יבשים (לא בקנדידה) - צימוקים, תמרים, משמשים, כמו גם שקדים לא קלויים, או שומשום מלא שנוסיף לאחר הבישול. אפשר עם/בלי ירקות.
4. אורז מתוק - (לא בקנדידה) מוסיפים לאורז המוכן כף דבש, כף רוטב סויה, ירקות מאודים, צימוקים, וכו'.
5. עדשים - מג'דרה: חצי כוס עדשים (חומות או ירוקות, רצוי מושרות ללילה ומונבטות) על כל כוס אורז מבשלים את העדשים בנפרד עד לריכוך. מוסיפים לאורז המבושל, עם או בלי בצל מוקפץ במעט שמן.
רוצים ללמוד עוד על תזונה בריאה, שפויה וטעימה? להתחבר לאורח חיים בריא יותר או לטפל בבעיות קיימות? אתם מוזמנים לקבוע תור ליעוץ נטורופתי אצלינו בקליניקה.
בתיאבון!
הוסף תגובה חדשה
תגובות (50)
שירי -
נשרף לי האורז עם כוס ושלושת רבעי של מים. על החבילה של האורז כתוב להרתיח 3 כוסות מים בסיר ואז לשים את האורז בסיר. ממליצה לבדוק.
ענבל נתן בר -
אם נשרף זה לא בגלל מיעוט המים, אלא בגלל זמן בישול ארוך מדי או אש גבוהה מדי.
לולו -
על כל כוס אורז מלא רצוי 2 כוסות ורבע מים...
במקרה הכי גרוע נותנים למים להתאדות לקראת הסוף עם מכסה פתוח, אני מבלשת ככה בלי בעיה..
ככה בטוח שלא נשרף
ענבל נתן בר - נ... -
3 כוסות מים על כוס אורז מתאים יותר להכנת דייסה. כנראה שהאש היתה גבוהה מדי, ולכן נשרף לך.
אליק אלוני -
מזכירה לי את עצמי זורק סירים שלמים של אורז לפח בתיסכול שזה לא יוצא טוב או קשה או דייסתי . צריך הרבה סבלנות☺
גבר גבר -
אהבתי את הכתיבה ואת המתכון (: יהיה נחמד אם תתחקרי גם בשלנים מדופלמים ולא רק בשלניות - היום כבר כולם מבשלים)
טל -
היה לך פעם באתר מתכון אחר למג'רה מעולה ואני לא מוצאת אותו יותר... הורדת אותו? ניתן אולי להחזיר?
שלומית -
שלום! ראשית רציתי לומר לך שאני ממש נהנית מהמתכונים שלך...
בתור בשלנית מתחילה, רציתי לשאול לגבי התיבול שאת מתייחסת בגיוונים, למשל סעיף 2- כמה כורכום לשים(כפית)? או פפריקה? האם שמים ביחד?
תודה
דפנה -
מתכון מעולה. נטרף פה בבית
פרידה -
שלום לך,אני רוצה להכין את העוגת כוסמין ופרג אבל אין לי פרג מה אני יכולה במקום יש לי שוקולד וגם קוקוס
לא -
תודה על המתכון. נקווה שיהיה טעים. צודקת. לבשל אורז זו מן אומנות וכדאי מאוד ללמוד כי אורז יכול מאוד לעזור להכנת ארוחה מצויינת.למשל אני מבשלת אורז לבן רצוי בסמטי.שוטפת את האורז מסננת ומפזרת על מגבת ליבוש.בנתיים מטגנת בצל קצוץ בשמן .מוסיפה את האורז ומטגנת 2דקות עם עירבוב.מוסיפה 1שימורים אפונה או אפונה עם גזר או זתים פרוסים שטופים במיים רותחים.או כל שימורים אחרים שאוהבים.2 כוס אורז 1 שימורים עם המיים 3 כוסות מיים רותחים. מלח .מבשלים באש נמוכה כרבע שעה.בהצלחה לכל הבשלניות שלא יודעות לבשל אורז.
טוב לשפוך את האורז למגש ולפורר
סיגל -
מה לגבי הכתבה משבוע שעבר ברשת על הארסן באורז המלא בשל קליפתו?
חני לוי -
רעיון ההשריה מעולה באמת יצא לי אורז טעים אני באופן אישי מוסיפה מעט כמון , זה נותן לזה אשליה של חיטה מהחמין
חני לוי -
רעיון ההשריה מעולה באמת יצא לי אורז טעים אני באופן אישי מוסיפה מעט כמון , זה נותן לזה אשליה של חיטה מהחמין
גולן מני -
אין לי בדרך כלל סבלנות להגיב לאתרים. במקרה שלך אני חייב לומר: יש פשטות באתר, הוא נגיש, לא מתנשא ומתפלצן, וכן, נהניתי לבקר בו. במילה אחת, תודה
נעם -
באיזה שלב בבישול להוסיף תבלינים כמו כורכום וקינמון?
מיכל -
היי,
מה עושים אם עדיין יש מים בסיר? עשיתי כמו שצריך ולא ברור לי הסיפור.
בר -
תודה רבה על המתכון!
שאלה קטנה.. אפשר להרתיח מים בקומקום ולשפוך ישירות לסיר עם האורז ואז להוסיף שמן זית ומלח?
שרון -
האורז יצא מעולה .
אם אין זמן להשרות 12 שעות .מה הזמן המינימלי שייצא כמו שצריך ?
ענבל נתן בר - נ... -
אין זמן מינימום, ניתן לבשל גם ללא השריה. זה פשוט יוצא טעים יותר עם השריה
שרון -
תודה .
האורז יצא מעולה . האם המתכון מתאים רק לסוג האורז מלא עגול ?
ענבל נתן בר - נ... -
שמחה שאהבת.
מתאים לכל סוגי האורז המלא
אנונימי -
ענבל נתן בר - נ... -
אנונימי -
ענבל נתן בר - נ... -
אנונימי -
אנונימי -
ענבל נתן בר - נ... -
אנונימי -
אנונימי -
שימי -
ענבל נתן בר - נ... -
דודי -
ענבל נתן בר - נ... -
אנונימי -
אנונימי -
ענבל נתן בר - נ... -
אנונימי -
ענבל נתן בר - נ... -
לירון -
ענבל נתן בר - נ... -
לאה -
ענבל נתן בר - נ... -
גלעד -
אנונימי -
אנונימי -
אנונימי -
אנונימי -
סיגל -
עמודים