אם אתם או ילדכם סובלים מתופעות חורף מרגיזות כמו נזלת תמידית, דלקות גרון או אוזניים חוזרות, ליחה ושות', כנראה שאתם סובלים מעודף ליחה או לחות. עודף לחות הוא מונח הלקוח מהרפואה הסינית, ומתאר מצב פיסי של חולשת טחול, וגורם למגוון בעיות בריאות, ונגרם בעיקר מתזונה לא נכונה. אפשר להיפטר מהסימפטומים המציקים האלה בעזרת כמה שינויים תזונתיים.
סימפטומים של עודף ליחה:
דלקות או נוזלים באוזניים
נזלת ו/ או ליחה
שפעות, הצטננויות ומחלות נשימה (בחנות ניתן למצוא שמן רפואי מעולה לליחה והצטננויות)
הפרשות וגינליות מרובות שאינן קשורות לתקופת הביוץ, ודלקות וגינליותפצעים מוגלתיים- כמו אקנה (פצעי בגרות)
ליחה או ריר בצואה (לא מדובר במצב פתולוגי. במקרה של דם בצואה או ריר מרובה יש לפנות לרופא. מצב זה יכול להעיד גם על קנדידה, במצב זה מומלץ לפנות לאבחון).
במקרה שסובלים מאחד או יותר מהסימפטומים הללו, כדאי להפחית את צריכת המזונות מעוררי הליחה בתפריט. ילדים רבים סובלים מנזלת ושיעול בכל תקופת החורף, שמתוגברים על ידי צריכה יומיומית של מוצרי חלב, במבה, ושאר מרעין בישין, שנראים לנו כל כך בריאים ומצויינים.
מזונות שגורמים לעודף ליחה:
חלב ומוצריו*, בעיקר פרה. (תחליפים ניתן למצוא במאמר על מוצרי חלב וסידן)
סוכר- ממתקים, שתיה מתוקה, עוגות וכו'.
פירות הדר- תפוזים וקלמנטינות.
קמח לבן ומוצריו
בננות
בטנים ובמבה
פירות טרופיים
אבוקדו
סויה ומוצריה
*כמובן שחלב אם אינו גורם לליחה, והוא המזון המושלם לתינוקות, פעוטות וילדים. בזמן מחלה מומלץ להיניק כמה שיותר, לפי דרישת הילד, ולא להתעקש על האכלתו במזון מוצק.
מזונות שמפחיתים ליחה:
לימון (מים+לימון טרי)
אשכולית
אגסים
גריסי פנינה
ההימנעות מגורמי הליחה צריכה להיות בהתאם לחומרת המצב: במחלה אקוטית, נימנע לחלוטין ממעוררי ליחה, ונוכל לאט לאט לחזור ולצרוך אותם אחרי ההחלמה. במצבים כרוניים, יש לבחון בהתאם למצב- ככל שהמצב יותר קשה ונמשך יותר זמן, כך נקפיד על הימנעות ממעוררי הליחה.
חשוב: יש להתייעץ עם נטורופת/ית על מנת ליצור תחליפים מתאימים, כך שלא יווצרו חסרים תזונתיים.
הוסף תגובה חדשה
תגובות
מירי -
שלום ותודה על המאמר המחכים. האם דבש הוא בבחינת סוכר או שיש לו ערך במצב של צרידות?
ענבל נתן בר - -
שלום גם לך ובשמחה.
דבש לצורך עניין הליחה לא שונה במיוחד מסוכר, ויש להפחית בכמותו.
אירינה -
תינוקת שלי בת 8 חודשים. בתוספת לחלב אם , אני נותנת לה טעימות מרשימת מוצרים שגורים לליחה: בננה, אבוקדו ולאחרונה לתתי לה לטעום קלמנטינה. מצד שני, כתוב שגם קור משפיע. היא זוחלת ורצפה קרה, בלתי אפשרי להחזיק אותה רק על המזרן פעילות.
מכאן נובעת שאלה:
איך אני יכולה לדעת מאיזה סיבה יש עודף ליחה ( במקרה שלנו נוזלת שחזרה אחרי 10 ימים)?
תודה
ענבל נתן בר - נ... -
לשם כך יש מטפלים נהדרים שלומדים שנים רבות כיצד לאבחן ולטפל (-: מוזמנים להגיע אלינו לקליניקה או למטפל/ת מוסמך אחר בתחום.
בברכה
ענבל נתן בר, נטורופתית
אנונימי -
אנונימי -
אנונימי -