בואו תזרקו רגע, מאיפה מקבלים סידן? מתערבת ש- 9 מתוך עשרה יזרקו שם של איזה מוצר חלב. וזה לא סתם- יש תעשיה שלמה שרוצה שתחשבו ככה. פרסומות על שלושה מוצרי חלב ביום שחיוניים לבריאותכם. איך תקבלו סידן אם לא תאכלו מוצרי חלב... יתפוררו לכם השיניים וישברו לכם העצמות, לא? לא.
מישהו טרח לציין שגבינת קוטג' נניח- אולי מוצר החלב הנפוץ בישראל, מכיל בין 56 ל- 86 מ"ג ברזל למאה גרם, בעוד שבזיליקום, מרווה ותימין מכילים בין 1800 ל- 2113 מ"ג סידן למאה גרם???
ידעתם שיש פי 38 סידן בעלים ירוקים מאשר בקוטג'??
אפילו בגבינות הקשות, כמו מוצרלה ופרמז'ן יש בסביבות 1300- 1500 מ"ג סידן, הרבה פחות מהעלים הירוקים או מגבינות טופו וטופו מועשר (2134 מ"ג סידן למאה גרם).
לא רק זאת, אלא שהחלב שנחלב מהפרה עובר סינון והפרדה של השומן, ופיסטור שהורס מרכיבים רבים בו: הסידן למשל, הופך לאחר הפיסטור למלח קשה תמס, ומשמעות הדבר היא שהוא לא נספג בגופנו. זאת אומרת שמוצרי החלב מכילים סידן שבקושי נספג ואף גורם לירידה בצפיפות העצם- בגלל רמות החלבון הגבוהות שבו.
לנוחותכם רשימת מזונות המכילים סידן, לפי סדר יורד (מתוך 'ערכם התזונתי של מזונות', ד"ר יעקב אילני, 2000) ומתוך האתר self nutrition data. שימו לב לכך שתכולת הסידן במוצרי החלב, היא של סידן שלא נספג כראוי!
המזון ב- 100 גרם | תכולת סידן במ"ג |
טופו מועשר בסידן | 2134 |
בזיליקום מיובש | 2113 |
מיורן, תימין מיובשים | 1890 |
שמיר, זרעי סלרי, מרווה מיובשת | כ- 1767 |
שומשום מלא | 975 |
טחינה גולמית | 426 |
סרדין משומר עם העצמות | 382 |
אבקת חרובים | 380 |
גבינות מלוחות, צפתיות | כ- 250 |
שקדים | 247 |
שעועית לבנה יבשה | 240 |
אגוזי אילסר | 188 |
דבלים- תאנים יבשות | 144 |
גרעיני חמניות | 116 |
חומוס יבש | 105 |
חלב סויה ומעדני סויה מועשרים | 100 |
חלב ומוצריו (גבינות רכות, יוגורט) | כ- 100 |
אגוזי מלך | 94 |
במיה | 81 |
ברוקולי | 48 |
כרוב | 47 |
תפוז | 40 |
אז הנה, הפשטנו את מועצת החלב מטיעוניה והוכחנו שכמויות הסידן במוצרי החלב הן מגוחכות ביחס למזונות רבים מהצומח.
אבל כולם אכלו מוצרי חלב מאות ואלפי שנים, ולא קרה להם כלום!
מוצרי החלב הסטנדרטיים כיום אינם דומים למוצרי החלב שצרכו לפני מאה שנה. הפרות חיות ברפתות צפופות ומטונפות, ואוכלות תערובות מזון מפוקפקות, במקום לרעות באחו ולאכול עשב טרי וירוק (זוכרים את מחלת הפרה המשוגעת, שתקפה פרות שקיבלו תערובת מזון שהכילה שיירים של פרות מתות?). הן מקבלות אנטיביוטיקה, ולעתים גם הורמונים (אמנם יבואו תנובה ויטענו שהחלב שלהם נבדק ולא מכיל הורמונים, אך מי יודע עד כמה רגישה הבדיקה שלהם, בהנחה שהם אכן דוברי אמת).
חלב ושאלה מוסרית
בעיה אתית חשובה היא עניין הפרדת העגלים מאמותיהן, על מנת שיוכלו לשאוב את חלבן, במקום שהעגלים ינקו אותו. כשלקחתי את הבן שלי לביקור ברפת, הזדעזעתי לראות עגלים בני יומיים (יש להם עגיל באוזן עם תאריך הלידה) בכלובים קטנים, מבודדים מאמותיהם ומשאר העדר. גם הפרות הבוגרות לא חיות באושר: הן שחו- ואין דרך נעימה יותר לומר את זה- בצואה של עצמן, שהגיעה להן עד הברכיים. אמנם ראיתי גם רפתות סבירות יותר, אבל זה עדיין לא גן עדן לפרות. אני מאמינה שהסבל של הפרה, שעוברת מעגל בלתי נגמר של הפריות, הריונות ולידות, והפרדה מהעגלים שנולדו לה- משתקף בחלב. האנרגיה של הסבל שלה מועברת אלינו.
ישנן מחלבות קטנות ואידיאליסטיות, שמקפידות על תנאי מחיה הוגנים לפרות ולעזים שלהן, ומאפשרים לעגלים להישאר עם אמותיהן ולינוק. (למשל משק אורה בכפר מרדכי). אין ספק שחלב מפרה שחייה סבירים בריא יותר מחלב פרה שחייה רעים וקשים.
חשוב להבין: כל הסיפור הזה מתרחש כי אנחנו חושבים שחלב זה טוב לנו. ואנחנו חושבים ככה כי מישהו (תעשיית החלב) רוצה שנחשוב ככה.
גורמים שמפריעים לספיגת הסידן:
♦ קפאין (קפה, תה, שוקולד)
♦ תוספי ברזל (לכן יש ליטול תוספי ברזל בארוחה שאינה עשירה בסידן.)
♦ אלכוהול
♦ מלח
♦ עישון
♦ צריכת חלבונים מוגברת: נמצא במחקרים רבים כי הסיכון לאוסטיאופורוזיס מתקשר יותר עם צריכת חלבונים גבוהה מאשר עם צריכת סידן מופחתת. זו הסיבה שאנשים שאוכלים הרבה מוצרי חלב, (וגם הרבה בשר עוף דגים וביצים) סובלים יותר מבריחת סידן ושברים בעצמות מאנשים שלא צורכים אותם כלל.
♦ חומצה פיטית המצויה בסיבים תזונתיים (לכן לא מומלץ להוסיף למזון סיבים באופן מלאכותי אלא לצרוך אותם כחלק מהמזון)
גורמים שמסייעים לספיגת הסידן
♦ פעילות גופנית מסייעת לספיגת הסידן ומפחיתה סיכוי לבריחת סידן
♦ ויטמין D מסייע לספיגת הסידן (ויטמין D מקבלים מהשמש- חשיפה של 10-15 דקות ביום לשמש לא חזקה מספקת את כמות הסידן היומית.) נמצא גם בדגים (בעיקר סרדינים, מקרל, דג מלוח, סלמון), בחלמון ביצה ובכבד בקר.
♦ ויטמין C מסייע לספיגת הסידן ונמצא בעיקר בפירות ירקות טריים. בישול המזון הורס את ויטמין C, וכן חיתוך המזון או טחינה שלו מביאים לאיבוד חלק גדול מויטמין C, ולכן יש לצרוך את המזון הסחוט/ טחון מיד, ואת המזון החתוך (סלט) תוך דקות. ויטמין C ניתן למצוא (לפי סדר יורד) ב: גויאבה, פלפל אדום, פטרוזיליה, קיווי, פלפל ירוק, תפוז, לימון, כרוב, מלון, אשכולית, עלי תרד לא מבושלים ועוד.
הוסף תגובה חדשה
תגובות
❤️ -
❤️
קרן -
אמרת שלא בריא הרבה חלבון.
האם לא טוב לאכול מנת בשר /עוף מידי יום?
אילנה -
אומרים שאם אוכלים דברי חלב, למשל גבינת קוטג', יש לקחת את תוספת הסידן לאחר כמה שעות כדי שהסידן ייספג בדם. שאלתי - כמה זמן יש להפריד בים האכילה לבין לקיחת הסידן?
תודה רבה, אילנה
מאשה -
מאשה -
top 10 hair gro... -
Hi! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
There's a lot of folks that I think would really
appreciate your content. Please let me know. Thanks
אתי -
אנונימי -
לילוש -