איך מכינים מחמצת שאור מאפס

מתכון טבעוני
איך מכינים מחמצת שאור מאפס

זה לא מורכב או מסובך, רק מצריך סבלנות. אני במשך שנים לקחתי מחמצת ממישהו שהכין, עד שאחרי חג הפסח האחרון, אחרי שזרקתי את המחמצת הנהדרת שלי, החלטתי להכין את המחמצת בעצמי. זה לקח הרבה יותר מהר ממה שחשבתי, ואחרי שישה ימים כבר הכנתי איתה כיכרות לחם נהדרות. התהליך יכול לקחת 5-10 ימים והוא תלוי במזג האויר, בתערובת הקמחים (בעיני השילוב הזה מנצח), ובשאלה האם יש באויר הרבה או קצת שמרי בר. בבית שבו מכינים לחם מחמצת יהיו הרבה יותר שמרי בר באויר והתהליך יהיה מהיר יותר.
ראו גם: מתכון ללחם מחמצת
            יתרונות לחם מחמצת
            איך להאכיל ולטפל במחמצת שאור מוכנה
 

רכיבים: 

הכמויות הנדרשות לכל האכלה:
25 גר' קמח שיפון 
25 גר' קמח לבן רגיל (לא קמח לחם)
50 גר' מים פושרים

 

 

אופן הכנה: 

ביום הראשון מערבבים בצנצנת זכוכית נקיה מאוד את הקמחים והמים. מכסים את הצנצנת עם המכסה בצורה רופפת. משאירים על השיש לא בשמש ישירה. 
יום 2: מוסיפים לצנצנת 25 גר' קמח שיפון, 25 גר' קמח לבן ו-50 גר' מים. מערבבים וסוגרים את המכסה בצורה רופפת.
יום 3: שוב (-: מוסיפים את אותה תערובת קמחים ומים. 
יום 4: אמורות להיו כבר בועות רציניות במחמצת שלנו. אם אתם מכינים את המחמצת בחודשים החמימים בשנה, היא אמורה להכפיל את עצמה כמה שעות אחרי שהיא אוכלת. סמנו עם גומיה משרדית את גובה המחמצת מיד אחרי שמאכילים כדי שתוכלו לעקוב. זורקים חצי מכמות המחמצת, ומעכשיו מתחילים להאכיל פעמיים ביום, בוקר וערב.
מאכילים כרגיל ב- 25 גר' קמח שיפון ו- 25 גר' קמח לבן, ו- 50 גר' מים. בהאכלה השניה, שוב מאכילים באותם הרכיבים. 
יום 5: זורקים חצי מהמחמצת. שוב שתי האכלות. אמורה להיות מחמצת מבעבעת, שמתחילה להריח ממש טוב.
יום 6: ממשיכים בהאכלות. אם מדובר בימי הקיץ, כנראה שכבר אפשר להתחיל לאפות איתה.

איך יודעים אם אפשר לאפות עם המחמצת? אופים מנוסים יזהו מחמצת פעילה. אם אתם לא בטוחים, יש כמה מדדים: הכפלת הנפח כמה שעות אחרי האכלה, קיום הרבה בועות במחמצת, כשהיא מטפסת היא יוצרת כמו גבעה שעליה בועות, ויש לה ריח נעים של מחמצת טריה. מזכיר קצת שמרים.
במידה וזה לא המצב, המשיכו בהאכלות פעמיים ביום, ומדי יומיים היפטרו מחצי מהכמות לפני ההאכלה.
איך יודעים שהמחמצת התקלקלה וצריך לזרוק אותה?
אם מתפתח עובש, אם יש לה ריח חריף מאוד אצטוני, אם יש צבע שחור איפשהו בצנצנת. אם לא נוצרו בכלל בועות ואין שום גדילה של התערובת אחרי כמה ימים.

ראו במאמר איך לטפל במחמצת ולהאכיל אותה מעתה והלאה

הערות:
בחורף כדאי לשים את הצנצנת במקום חמים
כדאי להחליף את הצנצנת מדי כמה ימים כדי למנוע התפתחות עובשים
בימים חמים מאוד מאוד כדאי לשקול להעביר את הצנצנת למקרר כמה שעות אחרי ההאכלה ולהוציא אותה מהמקרר כמה שעות לפני ההאכלה הבאה.

הכנתם? צלמו ותייגו :)

הוסף תגובה חדשה