וואו… אני לא מאמינה שהצלחתי לעבור יותר מעשור בלי לכתוב על ממתקים. מפתיע, במיוחד לחובבת מתוק שכמותי.
אני נעה בין אהבתי הרבה לטעם המתוק, לידע שיש לי לגבי נזקי הסוכר. אני מנסה לשמור על איזון ולברר כמה מתוק אפשר לאכול ועדיין לשמור על אורח חיים בריא. למזלי, אין דבר שמפתה אותי יותר מצלחת פירות טריים ומגרים. תחשבו על זה רגע- פלטת פירות עם מנגו, אגסים, אננס טרי, מלון… או חבילת ופלים.
נו, יש פה בכלל שאלה?
ואם כבר מדברים על שאלות, בואו נענה על שאלה מאוד חשובה.
מה כל כך רע בסוכר?
צריכת סוכר מופרזת פוגעת בלבלב ומעלה את הסיכויים לסכרת. היא מקושרת לעליה בשומן הבטני שגורם למחלות לב וכלי דם, היא פוגעת בכלי הדם ומשמשת מזון לפתוגנים- חיידקים, וירוסים, פטריות. היא משבשת את האיזון הטבעי בפלורת המעיים בין חיידקים טובים למזיקים.
אבל הסוכר יכול לגרום לשיבושים במצבי הרוח לא רק אצל ילדים- החל מהיפראקטיביות וכלה בדכאון וחרדה.
הסוכר גוזל מהגוף ויטמיני B ומפריע לאיזון המינרלים בגוף, הוא מזקין את התאים והעור, שלא לדבר על הקטסטרופה שהוא עושה בשיניים.
סוכר וילדים
כל מי שהורה לילדים מכיר/ה את הרגע הזה כשאת רואה שהילדים שלך יצאו מאיפוס, הם מתרוצצים בהיי ובהיפר מטורף, לא מצליחים להירגע ומשגעים את כל הסביבה, ואז בשחזור לאחור נזכרים ש- 'אה, נכון, הם היו ביומולדת ואכלו עוגת שוקולד, ארטיק, מיץ פטל וככל הנראה גם את המפעילה'. ילדים מצליחים להתמודד עוד פחות ממבוגרים עם כמויות סוכר, והם משפיעות על הריכוז והקשב שלהם, על מצב הרוח ועל הסיכוי שלהם לסבול מסכרת, הרבה יותר ממבוגרים.
סוכר, בואו נבהיר את זה, ממכר. כן, ממכר. לא רק ברמה התאית אלא גם מבחינת חוש הטעם. ככל שתרגילו את הילדים לסוכר מרוכז יותר, לטעם מתוק מודגש יותר, כך המתוק הטבעי והעדין ירגיש לו תפל ולא מתוק. ואת ההרגל הזה הוא יסחב כל חייו, אלא אם יעשה שינוי מודע.
ממתיקים מלאכותיים? תשכחו מזה. עדיף כמעט בכל המקרים לצרוך מעט מתוק מאשר ממתיקים מלאכותיים שרבים מהם אסורים במדינות האיחוד האירופי ונמצאו כמסרטנים באלפי מחקרים. למה הם עדיין באוכל שלנו, תשאלו? בהזדמנות, כשאכתוב על פוליטיקה, כסף ותעשיית המזון.
יש בכלל משהו טוב במתוק?
ברפואה הסינית הטעם המתוק מוגדר כטעם מהרמן, מחזק אדמה, מקרקע ומאזן. הוא טעם חשוב מאוד, וצריך להיות לו מקום של כבוד בתפריט היומי שלנו. אממה, בסין העתיקה מתוק לא הגיע בצורת ביצת קינדר או נחשי גומי, אלא בתור המתוק הטבעי.
מה זה מתוק טבעי?
דגנים מלאים, כמו אורז מלא, חיטה מלאה, שיבולת שועל, קינואה, תירס (חלקם לא היו אז בסין, אבל נניח רגע לסין ונמחיש את הרעיון בעולם הגלובלי העכשווי).
ירקות שורש כמו בטטה, דלעת, גזר, תפוחי אדמה.
פירות מתוקים כמו אגסים, תאנים, ליצ'י, חרובים, מלון, אבטיח.
פירות יבשים.
אם תחשבו על זה רגע, מתוק מרוכז כמו סוכר, סירופים למיניהם, או אפילו מתוקים טבעיים כמו מולסה, מייפל, סילאן- לא קיימים בטבע. הם תוצרים של זיקוק כזה או אחר, ריכוז ותימצות כך שחומר הגלם עובר אידוי בישול וצמצום עד שאנחנו נשארים עם סוכרים מרוכזים.
רגע, תגידו לי, שכחת את הדבש! דבש הוא יוצא דופן פה. כי חבורת דבורים נחמדת עשתה את כל התהליך הזה ויצרה מצוף צמחים סוכר מרוכז עם ויטמינים וטעמים נפלאים.
אז דבש זה אחלה? אני חושבת שכן. אם זוכרים שבטבע, אנחנו לא אמורים להיפגש עם דבש לעיתים כל כך קרובות. פעם בכמה חודשים, אם יש לנו אומץ ונכונות להיעקץ, ובואו לא נשכח, להוציא כל כך אנרגיה כדי להשיג אותו.
40 מטר וארבע מאות עקיצות
זו בעצם הפגישה הטבעית שאמורה להיות לנו עם סוכר מרוכז- אקראית, נדירה, סיזיפית ובסוף גם טעימה. לא מאמינים? צפו בסרטון המדהים הזה שמתאר את טטה, שהולך לרדות דבש למשפחה שלו, ומטפס לשם כך על עץ בגובה 40 (!) מטרים. הראיתי לילדים שלי את הסרטון הזה, בנוסף לעוד קטעים מהפרק המלא (חפשו ביוטיוב- Human planet- jungles) שם הם צפו בחבורת ילדים שכשהם רעבים, הם יורדים ליער הגשם ומחפשים טרנטולות ענק במשך שעות, צולים אותם במדורה ומשביעים את רעבונם. האפרוחים המפונקים שלי נדהמו לגלות שיש אנשים שאין להם מקרר נירוסטה שחושף את קרביו המפנקים לכל גחמה של מי מבני הבית. אתם מבינים, שאלתי אותם? זה מה שאנשים עושים כשהם רוצים ממתק. אני חושבת שהם הסתכלו אחרת למשך כמה ימים על אוכל.
אז אוקיי, אני לא באמת אוכלת ממתק פעם בחצי שנה. השתגעתם?
אני מאמינה שכשהבסיס שלנו טוב, כשאוכלים אוכל בריא ומזין, אין בעיה לאכול גם מתוק סביר במינונים נכונים. מתוק סביר יכול להיות בעיני גם עוגה כמו עוגת גזר או קראמבל פירות שמכילים סוכר- מפחיתים קצת מכמויות הסוכר, מכינים עם קמחים מלאים ופירות. תוכלו למצוא דוגמאות למתכונים כאלה במדור שלנו למתוקים בריאים.
והמינונים? משתנים מאדם לאדם- האם יש נטיה לסכרת במשפחה? האם האדם סובל מפטריות, קנדידה או ממחלות חוזרות? האם סובל מליחה? אם התשובה על אחת או יותר מהשאלות היא כן, כדאי להישמר ממתוק מתועש ולצמצם את צריכתו למינימום, ואף ממתוקים טבעיים.
אם אין בעיה כזו, אפשר ליהנות ממתוק מפעם לפעם, אם זוכרים שאפשר בהחלט לחלוק קינוח קטן במסעדה עם אדם או שניים, ולהתרחק ממנות מופרכות ומופרזות שאיכשהו נתקעו משנות השמונים (ופל בלגי עם קצפת, או כל מנה שברור שאחריה תהיה לך בחילה). בשאר הזמן התפנקו בתמרים, פירות מפנקים ובטטות (-:
עד כאן להיום,
ענבל נתן בר
הוסף תגובה חדשה