תזונה סינית לילדים

 

תזונה בראיה סינית לילדים

הקשר שלי אל הרפואה הסינית הוא ארוך שנים- למדתי במשך שנה רפואה סינית, אני מתאימה צמחים או תזונה למטופלים בהתייחסות לפן הסיני, וכמו כל אחד נדקרת מדי פעם על ידי רופא/ה סיני...  
כאשר הזדמן לי לערוך ראיון עם  ד"ר ניר עמיר, שמחתי מאוד לשוחח עמו על ההתייחסות הסינית לטיפול תזונתי בילדים- שהיא אחת ההתמחויות שלי. ד"ר עמיר הוא מייסד ומנהל אקדמי של מכללת תמורות ומנהל המחלקה לרפואה אלטרנטיבית לילדים בבית החולים וולפסון.

ד"ר עמיר, האם יש "תזונה בראיה סינית לילדים" שהיא יחודית ושונה מזו של המבוגרים?
זוהי שאלה רבת משמעות משום שמטפלים סיניים רבים ממליצים על תזונה. לימודי רפואה סינית, לא תמיד מכשירים את המטפל לעבוד עם ילדים ולכך נדרשת התמחות מיוחדת.

 

מה מיוחד בתזונה של הילד?

ראשית, עיכול יעיל וחווית החושים.

התפיסה הסינית גורסת שהילד נולד עם אנרגיית כליות (מטען גנטי) התחלתית גבוהה ואנרגיית טחול-לבלב (של מערכת העיכול) חלשה. לכן רוב מחלות הילדות קשורות באופן זה או אחר לתזונה. מערכת העיכול של הילד מפיקה את מירב האנרגיה הדרושה לבניה והתפתחות אך העמסת יתר של מזון לא מתאים עלולה להפוך את המזון לליחה ולגרום למחלות ולהשמנה. אלא שלא רק העמסה גורמת לכך אלא גם עיכול לא תקין.

מדוע נולדים ילדים עם טחול חלש ואיך  ניתן לחזק אותו?

הטחול, על פי הרפואה הסינית, הוא לא רק איבר פיזיולוגי אלא גם פונקציה אנרגטית הכוללת גם את הלבלב. בתור שכאילו, הם אחראיים על ספיגה, הטמעה והמרת מזונות לצ'י ולדם. זוהי הפונקציה הכי לא פעילה בעובר (מאחר שהוא מקבל את כל המזון בצורה פסיבית מהאם), לכן התינוק נולד עם טחול חלש במיוחד. חיזוק הטחול נעשה על ידי תזונת האם ובהמשך גם על ידי חשיפתו לטעמים ומרקמים חדשים במזון. בנוסף, פעילות גופנית של הרך הנולד (בהתחלה דרך עיסוי ובהמשך דרך התנועות שלו עצמו) מחזקת את השרירים וממריצה את תנועת הצ'י במרידיאן של הטחול, מה שמשתלב היטב עם התזונה ומזרז את צבירת הצ'י של מרידיאן זה.

 


לסינים יש כבוד רב למזון, במשמעות בריאותית וחושית. איך אתה רואה את הדברים?

התפיסה הסינית מתאימה את המזון לצרכי המטופל על פי האבחנה האנרגטית שלו ועל פי העדפותיו ואורח חייו. הן הספרות הרפואית והן המסורת מדגישים את הצורך בהנאה מן המזון וחוויתו בכל חמשת החושים שלנו. על המזון להיות טעים לחיך, אך גם בעל צבע מתאים, ריח מושך, מרקם ואפילו צליל (למשל במזון פריך). כל חמש החושים מלווים את המזון ומאפשרים לכלל האיברים והמרידיאנים המשויכים להם להפיק אנרגיה מיטבית.

אנו גם מכירים בהמלצה לאכול בחמישה צבעים ובחמישה טעמים. ההמלצה על הצבעים עלתה בשנים האחרונות הן בזכות המודעות הגוברת בקרב תזונאים קליניים לגבי חשיבותה של התזונה על פי הרפואה הסינית והן משום שהתגלו רכיבים כימיים התומכים בתיאוריה עתיקת יומין זו.

התפיסה הסינית לשילוב טעמים כמו מר, מתוק, חמוץ, מלוח וחריף (שאינו בדיוק טעם אך מוגדר כך ברפואה הסינית) מקבלת כיום סימוכין מחקריים הגורסים שהמוח מבקש מגוון ואינו בא על סיפוקו במתן טעם אחד בלבד.

 

איך גורמים לילדים לאכול בריא? הורים רבים חוששים משינוי תזונתי לילדים.

שיקולים אילו חשובים ביותר כאשר אנו מתווים המלצת תזונה לילדים. בניגוד למבוגר שמגיע אלינו מתוך מודעות ורצון לשינוי בחייו, הילד מגיע, לרוב, בהשפעת הוריו. מכאן ששינוי בתזונה צריך להיות מלווה לא רק בהסכמתו אלא גם ברצונו ובהתחשבות בטעמיו (ילד שמעדיף לחם על פרי) או אורח חייו (חטיפים במפגשים חברתיים). כדי להגיע לתזונה האופטימלית עבורו, עלינו לגבש תכנית שתהיה תואמת ליומן התזונה היחודי שלו. כמו כן, עלינו להתאים את ההסברים לרמה שלא רק תצור הבנה אלא גם התלהבות ושיתוף פעולה. אילו מאפיינים יחודיים למטפל בתזונה שעבר התמחות לטיפול בילדים.

ילד שיאכל מזון שאינו אהוב עליו, גם אם הוא בריא, המזון עלול להיהפך לליחה במקום לצ'י (אנרגיה)! על כן, עלינו להוביל את הילד להעדיף מזון המתאים עבורו אך לא לכפות זאת ובמקרים רבים נמצא את שביל הזהב (למשל, לערבב מזון אהוב עם מזון פחות אהוב עד התרגלות).

 

מהם סדרי העדיפויות לראייתך בקביעת תזונת הילד?

תחום חשוב שנלקח בחשבון במסגרת הרפואה הסינית הוא האנרגטיקה של המזון. למזון תכונות שונות כמו חיזוק, חימום או קירור.  מזון מחמם יכול להיות, למשל, צ'ילי, קינמון או ג'ינג'ר אשר, גם כשהם מוגשים קר, הם משרים תגובת חימום של הגוף. מזון מקרר, למשל, יכול להיות מנתה, אגס או מלון, אשר מצננים את הגוף.

הנושא מוכר ונדרש רבות בעולם הרפואה הסינית. על אף האמור, במקרים רבים, התאמת המזון לסינדרום (המחלה על פי הרפואה הסינית) הוא לא החלק החשוב ביותר. הקפדה על קיום ארוחת בוקר חשובה יותר מאשר האנרגטיקה שלה. מובן שנשמח אם הילד יאמץ את כל המלצותינו אך גם אם יאמץ רק חלק, עדיין נוכל לראות התקדמות טיפולית מרשימה.

 

 

מהם שלבי הטיפול התזונתי לילדים?

ראשית דבר יש לבצע תשאול יסודי וקביעת אסטרטגית טיפול. במקביל, הילד (או ההורים) מתבקש לארגן יומן תזונה המפרט כל דבר שבא אל פיו במהלך שלושה ימים רצופים. על פי היומן ואופן הגשתו ניתן להעריך לא רק את השינויים הנדרשים אלא גם את היענות הילד ומשפחתו לשינויים הצפויים. ללא הערכה זו, יתכן שניתן תזונה אידיאלית לילד אך יש לשער שהוא לא יקיים אותה לאורך הזמן הנדרש.

לאחר קבלת כל הנתונים מתחילים בארגון סדר היום של הילד והתזונה הנלוות לו, בדגש על ארוחת בוקר. רק לאחר שהילד מסוגל לעמוד בשינויים אילו, מתחילים לבצע התאמות מדויקות התואמות את הסינדרום של הילד על פי אנרגיית המזון (חום, קור וכו') ומאפייניו.

 

 

אם נסכם עד כה את המאפיינים שמייחדים הנחיית תזונה בריאה לילדים, אנחנו מדברים על כך ש:

א - לילדים מערכת עיכול חלשה (אנרגיית טחול) שדורשת חיזוק

ב - ילדים לא באים מיוזמתם לטיפול ונתונים, יותר ממבוגרים, להשפעות סביבתיות

ג - מזון לא טעים, גם אם הוא בריא, לא יתעכל טוב אצל ילד שמערכת העיכול שלו טרם בשלה

ד - סדר יום וארוחת בוקר בריאה חשובים יותר מאשר שלילת חטיף זה או אחר

 

אנו רואים כי תזונת הילד דורשת התמחות יחודית. גם התפריט הניתן לילד שונה מזה של המבוגר וזאת על רקע הצרכים הייחודיים למערכת העיכול ולגוף המתפתח, אך לא פחות חשוב, הילד דורש מערכת הנחיה והתאמה אישית שתדבר אל ליבו ואל עולמו. ללא שיתוף פעולה של הילד, מוטב לדחות את הטיפול בתזונה ולהתמקד באסטרטגיות טיפול אחרות.

 

 

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

יש לך אתר ממש מקסים, הפנקייק שלך רץ אצלנו כבר שנים :) אשמח אם תקדישי פוסט לימי הולדת בריאים. תודה רבה!