לחם בריא ללא גלוטן

לחם ללא גלוטן

במסגרת הקורס בתזונה טבעית שאני מעבירה לסטודנטים שנה א' לנטורופתיה,בכל שיעור הסטודנטים מקבלים משימה- להכין תבשילים ומאפים בריאים מחמרים שאיתם הם מתנסים לראשונה. האתגר הזה מביא איתו המון הפתעות נהדרות,
ובכל קורס אני בוחרת את שני המתכונים הכי טובים ומעלה אותם לאתר שלי. 

לפניכם המתכון של שני שטיין, סטודנטית לנטורופתיה שהכינה ואריאציות שונות ונהדרות ללחם בריא ללא גלוטן וללא סוכר, מקמחים בריאים ועשירים בסיבים תזונתיים, בויטמינים ומינרלים- להבדיל מהלחמים ללא גלוטן הנמכרים בחנויות ומכילים בעיקר עמילנים (= סוכר) וביצים. 
אל תיבהלו מרשימת הרכיבים הארוכה- מי שמנוסה באפיה לצליאק יודע שכדי ליצור מאפים טעימים ועם מרקם מצויין בלחמים ללא גלוטן חייבים לשלב מספר סוגי קמחים. 
בהמשך, כש'ננעלים' על מתכון מסויים אני תמיד ממליצה להכין תערובת יבשה בכמות גדולה (להכפיל את הכמויות במתכון בחמש לפחות), לשמור בשקיות במקרר ואז מה שנשאר לעשות זה להוציא שקית, להוסיף לה את החמרים הרטובים ולאפות. 

רכיבים: 

1.5 כוסות קמח טפיוקה (כל המידות מתייחסות לכוסות מדידה סטנדרטיות, 125 גר' קמח)

1.5 כוסות קמח חומוס

1 כוס קמח אורז מלא

0.5 כוס קמח שקדים

2 כפיות אבקת אפיה

1 כפית מלח

10 גרם קאסטן גאם (2 כפיות מדידה)

1 כפית סודה לשתיה

3 כפות שמן זית

2 כוסות מים

2  כפיות אגבה/סילאן

2 כפות חומץ תפוחים

1 כף טחינה גולמית משומשום מלא

 

מים- לתוספת במקרה הצורך

אופציה- תוספות: זיתים , עגבניות מיובשות,בצל מטוגן.      

 

 

אופן הכנה: 
 

1.      מחממים תנור ל- 220 מעלות

2.      מסננים לקערה גדולה את הקמחים, מוסיפים א.אפיה, מלח, קאסנטן גאם וסודה לשתיה ומערבבים היטב.

3.      בקערה נפרדת מערבבים את החומרים הרטובים: מים,שמן,חומץ תפוחים ואגאבה/סילאן וטחינה.

4.      מוסיפים את הנוזלים לקערה עם החומרים היבשים ומערבבים במהירות עד קבלת בצק אחיד ודביק. (אפשר לעשות פעולה זו במיקסר עם וו גיטרה או בידיים- המרקם הדביק של הבצק תורם למרקם הרך של המוצר הסופי לכן לא להוסיף עוד קמח.)

5.      במידה ומתקבל בצק לא דביק- להוסיף נוזלים עד קבלת מרקם רצוי- דביק אך לא נוזלי.

6.      במידה ורוצים לשים תוספת זה הזמן. לקפל לתוך הבצק את התוספת הרצויה ולהעביר הבצק לשלוש תבניות אינגליש קייק משומנות. אפשר לאפות גם בתבנית באגט או כל תבנית אחרת. רססו מעל הבצק קצת שמן ופזרו שומשום או פרג (לא חובה)

7.      הניחו נייר אפיה מעל הלחם, הכניסו לתנור  ואפו בין 50-70 דקות (תלוי בתנור). הסירו את נייר האפיה ואפו 10-20 דקות נוספות עד שהלחם מקבל גוון זהוב שחום וקיסם יוצא נקי.

8.      הוציאו את הלחם מהתנור ומהתבנית והניחו על רשת לקירור.

9.      לשמירת טריות הלחם: לאחר שהתקרר עטפו בנייר אפיה ולאחר מכן בנייר אלומיניום או נילון נצמד (נשאר טרי בחוץ לפחות  יום שלם), או פרסו והקפיאו.

10.  בתאבון!!

 

 

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

שלום ענבל, יש אפשרות להכין קובנה עם המרכיבים הללו או יש לך מתכון לקובנה? אם יש משהו שאני מאוד מתגעגעת אליו זה קובנה. עד היום לא מצאתי מתכון טוב לקובנה.תודה מראש

שלום. מה זה קאסטן גאם והיכן קונים?

שלום, הייתי חייבת להיכנס בפעם השנייה רק כדי לשבח ולהודות לך על הלחם הטעים, המתכון נהדר.
רק לידע: במקום קמח אורז (אסור לי אורז), שמתי קמח "טף".
במקום חצי כוס שקדים שמתי עוד חצי כוס קמח תפ"א
לא היה לי סודה לשתייה אז שמתי מעט מאוד שמרים.
ובמקום קאסטן גאם, שמתי ביצה אחת. (לטבעוניים אפשר לטחון כף אחת של פשתן עם מעט מים)
הלחם יצא לי קריספי מבחוץ ורך מבנים. והאפייה הייתה 40 דקות בתבנית פיירקס 22*30. ועוד 10 דקות הוצאתי את נייר האפייה ויצא קריסיפי טעים ממש כמו טעם של לחם.
מודה שגם אני ניסיתי המון לחמים שלא היה בטעמם להכינם שוב. מתכון נהדר באהבה לעם ישראל ותודה לך רינת היקרה.

אין לי קמח שקדים מה עושה ?
ובמקום טפיוקה יש לי קמח טף, אורז, תפוא, קוקוס,כוסצת מה לשים במקום

האם המתכון מתאים לאופה לחם? אודה לך מאוד על תשובתך

לגבי אופה לחם, יש מתכונים לכל אופה לפי גודל המיכל משך האפיה והטמפרטורה, כך שלא אוכל לענות על שאלתך- את יכולה רק לנסות.

גם אני שואלת היכן רשום שצריך לחלק את הבצק ל-3 ?

יש אפשרות לאפות לחם מהסוג הזה אבל עם שמרים?

אפיתי את הלחם שלך אחרי אין ספור ניסיונות אחרות וכושלות. יצא........לחם! אמיתי ומדהים! אין מילים למרכם לטעם ולמראה! אלף תודות וכל הכבוד!

הכנתי בדיוק לפי המתכון ויצא קשה כמו אבן. מה יכולה להיות הסיבה? תוכלי בבקשה לכתוב בגרמים כמה זה כל מרכיב?

אפיתי. במקום קאסטן שמתי 2 ביצים. במקום חומץ תפוחים הכנסתי כף חומץ בלסמי. הלחם יצא טעים וטוב. היה מעט טעם לוואי של סודה לשתיה. כך שבאפיה הבאה אני הוריד לחצי את אבקת האפיה וסודה לשתיה. תודה רבה לכותבת המתכון.

שלום ענבל, האם תוכלי לכתוב כמה גרמים בכוס קמח? האם מדובר בכוס חד פעמית או ב 140 גרם (כוס מדידה)?
תודה

כוס מדידה. זה בין 125-140 גר' קמח תלוי בסוג

שלום
האם ניתן להחליף את הקאסטן גאם בביצים? וכמה ביצים?
תודה

לא ניסיתי, נסה ועדכן אותנו איך יצא לך!

האם ניתן לרכוש מאפים ללא גלוטן, לצורך טעימות? לבת הצעירה שלי (13 וחצי), שחלתה בדלקת מפרקים, קשה לעשות את המעבר, והייתי שמחה לרכוש מאפים טעימים מאנשים מנוסים יותר ממני בתחום, כדי לאפשר לה להתנסות בטעימות מוצלחות. תודה, חגית 0522-800222.

סליחה אבל סתם סקרנות. האם יש קשר בין מחלת מפרקים לבין אוכל עם גלוטן?

שלום, במה אפשר להחליף את קמח הטפיוקה?

אני מחליף בקמח טף. הלחם יוצא יותר כהה.

זמן האפייה קצר בהרבהההה. הסתפקתי ב-40 דקות ויצא אפוי לחלוטין

ניסיתי ועל הפעם הראשונה הצלחתי בגדול. אהבנו להוסיף קימל הבעיה היחידה שנגמר מהר.

הי..הכנתי את הלחם והוא יצא טעים ומיוחד. רק דבר אחד, החלק העליון נבקע ממש...זה יפה, קצת מראה של לחם "רגיל", אבל טיפה יותר מדי ... מאוד לא דומה לצילום.. האם זה אותו לחם?

הי אביטל, את הלחם ניתן לאפות בכל מיני תבניות- תבנית של באגט, של עוגה, אינגליש קייק. כל אחד יתן צורה שונה כמובן. את הלחם אני לרוב אופה באינגליש קייק ואם הוא נבקע- אתן לך פטנט של אופים ואופות- להפוך את הלחם או את העוגה כך שהצד התחתון כלפי מעלה- הוא תמיד ישר ויפה.

נייר האפייה נשרף בחום 220 .לדעתי 200 מעלות מספיק.אפשר מכסה סיר?

שלום ענבל, האם תוכלי לפרסם את הערכים התזונתיים של הלחם ?
עבור 100 גר לחם - כמה פחמימות, חלבונים, שומן..
אני בדיאטה להורדת אחוזי שומן ולכן אשמח לדעת את הנתונים הנ"ל
שרה

למה נעלמה תגובתי למתכון הלחם שכתבתי לפני דקותיים. מסקרן אותי מה עשיתי לא בסדר. כדאי לי לדעת מה עשיתי לא בסדר.

הי שרה, בהצלחה בתפריט החדש שלך. אנחנו בעולם הנטורופתיה לא מתייחסים ישירות לערכים קלוריים כאלה ואחרים, אלא לאיכות המזון. למשל, באבוקדו ובמיונז יש אחוזי שומן גבוהים אך באבוקדו יש שומן טוב שמסייע להורדת שומנים בדם. המיונז לעומתו מזיק מאוד לבריאות ומעלה כולסטרול וטריגליצרידים. 
 

שלום ענבל, האם תוכלי לפרסם את הערכים התזונתיים של הלחם ?
עבור 100 גר לחם - כמה פחמימות, חלבונים, שומן..
אני בדיאטה להורדת אחוזי שומן ולכן אשמח לדעת את הנתונים הנ"ל
שרה

שרה, זה פשוט מאד. את רושמת קלוריות לכל מרכיב ומרכבי וסוכמת. נאמר , סתם לדוגמא, יצא לך 1000 קלוריות.
כשהלחם מוכן ופרסת אותו נאמר ל14 פרוסות, חלקי ה1000 קלוריות ל14, וזה יתן לך ערך קלורי לכל פרוסה בנפרד

האם ניתן לאפות לפי המתכון הזה במכונת לחם?

הכנתי ויצא לי לחם אפוי מבחוץ ורך מבפנים , אולי בגלל שעשיתי כיכר אחד בתבנית מיוחדת מלבנית עמוקה ללחם, וכניראה שהייתי צריכה לחלק את הבצק ?? ולא אכיל במיוחד, עלי לציין שאני אופה ומבשלת מצויין

הי אנדי לא הכנת לפי המתכון.  צריך לחלק את הבצק לשלוש תבניות קטנות. אם אתה משנה את מספר התבניות מן הסתם משך האפיה מתארכת ודרגת החום צריכה לרדת. אני ממליצה להכין תמיד לפי ההנחיות לפחות בפעם הראשונה לפני שעושים שינויים.

האם אפשר להחליף את הקאסנטן גאם בביצים ? וכמה ביצים? יש לי את כל החומרים חוץ מהקאסנטן גאם שאינני מוצאת בחנות הטבע בחדרה , וחייבת להכין השבוע כבר את הלחם, תודה

אין לי כרגע קמח שקדים מה אני יכולה לשים במקום , את שאר החומרים יש לי.
תודה

שלום לך עינבל
רציתי לשאול כמה זה 10 גרם קאסטן גאם בכפית.
דבר נוסף ממה עשוי הקאסטן גאם האם מחומרים בריאים.
תודה לך על המידע הנפלא באתר.
שבת שלום

הי..יש לי בת צליאקית שממש לא אוהבת קמח טפיוקה בלחמים..
יש לך הצעה עם מה להחליף את הטפיוקה במתכון של הלחם...תודה!
ואגב הבלוג שלך מפורסם אצלי בקבוצה..צליאק באילת - אוכלים ללא גלוטן :)

הי פזית, משמח לשמוע (-:
ניסית להכין לה את הלחם הזה? הטעם של הטפיוקה לא מורגש כי יש עוד הרבה קמחים אחרים בתערובת... 

ניתן לרכוש בחנויות טבע

שלום לך ענבל אפיתי את הלחם ללא גלוטן לפי המתכון שלך. בפעם הראשונה הוא יצא מעולה. ובשתי הפעמים הבאות שאפיתי אותו הוא מתפורר ואינני יודעת מדוע. אני לא מצליחה לשחזר את ההצלחה הראשונה. אולי יש לך מענה. תודה לך

יכול להיות שפרסת בלי שחיכית שהלחם יתקרר...

שלום רב, אני לא מכירה את המוצר, למה אפשר להחליף את המוצר - קאסטן גאם כדי להכין את הלחם ? תודה מראש,