ג'חנון תימני אמיתי- ובריא!

הסבתא התימניה המהממת שלי
הג'חנון התימני המקורי לא היה סותם עורקים ג'אנקי כמו בגירסה הארצישראלית. בתימן תזונה טבעית בריאה. בתימן לא היה קמח לבן, אלא קמח מלא מטחינת ריחיים (זאת אומרת שגרגרי הקמח יותר גדולים, הערך הגליקמי שלהם נמוך יותר, ומהיותם מלאים הם מכילים ויטמינים, מינרלים ואנזימי עיכול). גם לא היתה מרגרינה, אלא סמנה - שוב, בגירסתה התימנית המקורית- שהיא למעשה גהי: חמאה טריה מזוקקת, שהופרדו ממנה מוצקי החלב עד שנותר נוזל צלול ובריא.  בתור נטורופתית שיש לה שורשים תימניים (זאת סבתא שלי המהממת בתמונה) אני מתכבדת להציג בפניכם את הגירסה המשוחזרת שלי לג'חנון התימני הבריא.

שימו לב: הג'חנון, גם בגירסתו הבריאה, אינו מתאים לסובלים מעודף משקל, ולסובלים משומנים גבוהים בדם.

 

 

רכיבים: 
 

1 ק"ג קמח מלא מטחינת ריחיים, או קמח מלא רגיל, או קמח כוסמין

5 כפות סוכר חום, או או 3 כפות דבש (לא בקנדידה)

1 כף מלח שטוחה

1 חבילת אבקת אפייה (לא חובה)

 1/4 2 כוסות מים 

1 כף דבש (אם השתמשנו בדבש במקום סוכר, מוותרים על הכף הנוספת)

200 גר' גהי (או חמאה)- אפשר ורצוי להשתמש בפחות (עניין של מיומנות הגלגול)

 

אופן הכנה: 
 

1. לשים את כל החמרים פרט לגהי/ חמאה במשך 10 דקות (אפשר גם במעבד מזון עם וו לישה). 

2. מכסים ונותנים לבצק לנוח למשך חצי שעה.

3. לשים שוב את הבצק, ויוצרים 14 כדורים (פחות או יותר, התימניות לא היו דקדקניות בפרטים מיותרים כגון אלה).

4. מסדרים את כדורי הבצק עם מרווחים נדיבים, ומכסים היטב במגבת נקיה כדי למנוע את התייבשות הבצק. מניחים לארבע שעות. מוציאים גם את הגהי/ חמאה מהמקרר על מנת שתהיה נוחה לעבודה.

5. עכשיו הגענו לחלק האמנותי: על שולחן או שיש מרווח שניקינו היטב, לוקחים כדור בצק ופותחים אותו בעדינות עם שתי ידיים (באוויר). מניחים את היריעה שנוצרה על השולחן, לוקחים מעט גהי עם האצבעות, ופותחים את הבצק לכל הכיוונים תוך כדי מריחת הגהי. לא נורא אם נוצרים חורים או קרעים. ממשיכים לפתוח כך את הבצק עד שהוא נעשה שקוף. 

6. מגלגלים את הבצק בצורה צפופה מצד אחד לשני, ומקפלים לשניים, או מותחים כמו בסרטון המצורף.

7. ממשיכים כך בכל הכדורים. 

8. מרפדים סיר ג'חנון בנייר אפיה ומניחים מעליו שכבה אחת של פרוסות לחם לא טריות (כדי שאם משהו ישרף, יהיה זה הלחם). מסדרים יפה את חתיכות הג'חנון, ולא מפחדים לקפל אותן מעט כדי להתאים לסיר ומכסים. 

9. אופים במשך כל הלילה ב- 100 מעלות . 

 

 

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

ענקית ענקיתתת שנים אני נמנעת מלהכין את המאכל האהוב עלי בעולם בגלל הקמח הלבן והמרגרינה איזה כיף לדעת שאפשר עם כוסמין וסמנה.. שגם איך להכין אותה אני יודעת עכשיו בזכותך.(אמי היתה מכינה אותה בשילוב מרגרינה..חשבתי שזה החוק ואין עוד מלבדו..: ) תודה! עינבל

היי
האם על אותו עיקרון אפשר להכין בצק עלים?

שלום ותודה על תכנים מקסימים ומועילים
במקרה של קנדידה אפשר להכין את הג'חנון בלי סוכר ובלי דבש?

בהחלט, ובתיאבון

ענבל נתן בר
נטורופתית

הכנתי את הג'חנון הטעים הזה לראשונה בשבת האחרונה. הבעיה היא לא בטעם אלא במרקם. לאחר אפיה של לילה, הג'חנון ממש התפרק והיה יבש יחסית לג'חנון הרגיל. מה גם שכל הקצוות התקשו לגמרי. אז ממה שנשאר נהננו מאוד!
אשמח לדעת איך ניתן לרכך יותר את הבצק שיהיה אלסטי יותר בעבודה ורך יותר לאחר אפיה.
תודה!

שלום ענבל,
ראשית תודה, על מתכון הג'חנון ועל מתכון הגהי.
אני בעצמי ממוצא תימני ועשיתי אינספור פעמים ג'חנון, אך תמיד טוב ללמוד עוד ובעיקר אם הדבר משדרג את המזון לבריא יותר מבלי לפגוע יותר מדי בטעמו.
השאלה שלי הינה באשר לגהי המוזכר דווקא במתכון הג'חנון, כאן כתבת להוציא את הגהי מהמקרר, במתכון הגהי עצמו כתבת שיכול להשאר בחוץ חודשים. קצת התבלבלתי באשר לכך, תוכלי בבקשה לכתוב מה משניהם נכון?
ותודה מראש לתשובתך,
בברכת שבוע טוב, אילנה :-)

היי ענבל. לעניין הקנדידה, במה אפשר להחליף את הסוכר החום/ הדבש?

הי אורית, פשוט תורידי אותם. זה יהיה מעולה גם בלי.

 

ענבל נתן בר
נטורופתית

היי ענבל.
לגבי הסוכר החום/ דבש. מי שמקפיד על תזונת קנדידה יש תחליף?

שלום.
אני רוצה להכין ללא גלוטן, האם אפשר להשתמש בקמח טף? ומה התחליף פרווה הכי טוב לחמאה?

היי עינבל יש אפשרות להכין מראש כמות ל 4 סירים להקפיא לפני אפיה ולאפות על הפלטה. אני צריכה להכין לארוע

בהחלט... את יכולה להתייחס לג'חנון מקמח כוסמין או מקמח מלא כמו ג'חנון רגיל.  כדאי להקפיא את הג'חנון בשלב הבצקי שלו כשהוא מסודר בסירים, כך אני נוהגת. אך יתכן שגם אם תקפיאי אחרי שהוא עבר אפיה קצרה זה יהיה בסדר.

 

בתיאבון

ענבל נתן בר
נטורופתית

הי ענבל,
אפשר להחליף את החמאה בשמן קוקוס?

אני מניחה שניתן להחליף את החמאה בשמן קוקוס, אך לא ניסיתי. בהצלחה- מוזמנת לעדכן

 

ענבל נתן בר
קליניקה לרפואה טבעית

היי ענבל,
הג'חנון יוצא מעולה, אנחנו טורפים אותו!
תהיתי אם במקרה יש לך מתכון גם למלוואח :-)
תודה

הי טל, בתיאבון... 
אין לי מתכון אבל זה בעצם אותו הרעיון של ג'חנון רק שטוח...

מה זה דבר "לא בקנדידה" מה זה קנדידה?

שלום ענבל,

בסרטון מראים את הפתיחה של הבצק ונראה שהוא שומני.
רציתי לדעת האם המשטח שומן או שבגלגול לכדורים הוסף שומן לבצק.

פשוט אני מאד רוצה להכין ואומרים לי שאם לא אשמן אז הבצק יקרע ושלא יהיה אפשר לפתוח בקלות.

בבקשה תגובה.

הי ענבל. תודה לך על מתכון שהוא בריא יותר. שתי שאלות אלייך: יש סיר אחר שאינו אלומיניום ואטום מספיק להכנת ג׳חנון? כיצד מכינים גהי? תודה מראש

הי לשאלתך כיצד מכינים גהי- ראי כאן אתהמתכון לגהי. לגבי שאלתך השניה ראי כמה תגובות מעליך בה עניתי לאותה שאלה. בהצלחה!

היי ענבל,
אני בחו"ל ואין לי פה סיר ג'חנון... יודעת להגיד לי האם ניתן להכין בסיר בישול איטי ואיך?
תודה

הי טל, הרעיון של סיר ג'חנון הוא האטימה. את יכולה להשתמש בכל סיר שיש לו אטימה מוחלטת. והאמת היא שכנטורופתית אני יכולה לומר לך שסיר אלומיניום של ג'חנון הוא מאוד לא בריא כי האלומיניום הוא מתכת רעילה.

תודה רבה על התשובה :)
יש לך מושג אם צריך לשנות משהו במתכון? להוסיף נוזלים? או פשוט כפי שרשום רק בסיר איטי?

תכננתי גם אני להשתמש בשמן קוקוס! בבקשה, ספר איך יצא!!!

לא ניסיתי. אני מניחה שכן אך המרקם והטעם יצאו שונים. 

היי ענבל. כמה מים לק"ג קמח כוסמין מלא?

הי ענבל
מה כמות המים בגרמים ?
אני רוצה להכין עם כוסמין.
האם אפשר להכין בתנור ?
יש לי כפתור שבת ששומר על מאה מעלות.
אם אפשר אז איך מארגנים בתבנית. האם מכסים. על איזו מסילה מתוך חמש. כמה זמן בערך ?
או אולי בסיר בישול איתי ? על נמוך ?
רוצה להכין לילדים.
תודה מראש

הי ראי במתכון, הכל כתוב. המים רשומים בכוסות מדידה ולא בגרמים.

הי עינבל
קראתי היטב. זו לא הבעיה.
לכל אחד יש כוס אחרת בבית. זה לא כמו כפית וכף שזה סטנדרט.
יש מגוון בסטנדרט של כוסות 200, 220 , 240, 250 מ"ל.
בכל מיקרה 1 מ"ל זה 1 גרם.
אז אם יש לך כוסות מדידה שהשתמשת למתכון, פשוט תבדקי מה כתוב עליהן במ"ל. (בתיקווה שזה נכון). או שמאפסים את המשקל עם כוס ריקה ואח"כ שוקלים כשהיא מלאה מים.
זה כל מה שצריך. אני כבר אכפיל.
וגם אשמח אם תוכלי לנסות לענות לשאלות האחרות ששאלתי.
אפילו תעני שאת לא יודעת או שאין לך זמן, אבל אשמח להתיחסות כלשהי.
אולי התשובות גם יעזרו לאחרות.
שמחתי מאוד לגלות שאת עובדת עם סמנה, ואני מקווה שעוד אנשים יחזרו לעבוד עם השומן הבריא הזה ויעזבו את כל שמני הגרעינים למיניהם וכמובן המרגרינות.
תודה מראש
ענת

ענת, אני שמחה שאת אוהבת את המתכונים. אזכיר שזה אתר פרטי בעל יותר מ- 25,000 כניסות לחודש ואת התשובות אני נותנת בזמני החפשי ובאהבה רבה אך לא תמיד מצליחה לענות על הכל. 
לשאלתך: ישנן כוסות מדידה שהן סטנדרטיות ואיתן משתמשים לאפיה. ניתן לרכוש אותן בחנויות המתמחות באפיה, וכן בחנויות כמו איקאה. בכל מתכון שאת קוראת כשמדברים על כוסות מדברים על אותן כוסות מדידה. לא מדובר בכוסות שתיה שיש בבית. 

1. האם ניתן להשתמש בקמח מלא שהושרה במים למשך 24 שעות לפני הכנת המתכון? אני נמנע מלהשתמש בקמח מלא לא מושרה בגלל נוגדי עיכול ורמה גבוהה של חומצה פיטית. אם כן, מהם היחסים?
2. האם ניתן להשתמש בסודה לשתיה (baking soda) במקום אבקת האפיה? אם כן, מהם היחסים?
תודה.

סודה לשתיה צריכה משהו חומצי להגיב איתו.
באבקת אפיה יש סודה לשתיה וגם משהו חומצי וגם עמילן שמייבש את שניהם כדי שלא יגיבו עד למפגש עם נוזלים.

הי אמיר, לא ניסיתי. מוזמן לנסות ולעדכן אותנו...

1 חבילה אבקת אפיה - האם הכוונה לשקית אחת ?

אני מניח של הייתה אבקת אפייה בתימן,
יש דרך להמיר במשהו יותר טבעי?
תודה.

באמת לא היתה אבקת אפיה בתימן, לצערי כבר אין את מי לשאול מה שמו במקום... אבל אני מניחה שהשתמשו בשאור.

האם אולי הכרחי לדעתך להשתמש באבקת אפיה במתכון? אם כן, בגלל שזה עם קמח מלא? במתכוני ג'חנון רבים לא משתמשים באבקת אפיה וגם לא בשאור.

הי ענבל,
ניתן להחליף את החמאה בשמן זית בספריי?

אפשרי אך המרקם יצא שונה...

ההכנה ממש כפי שכתוב במתכון.

עמודים