קונג'י: הדייסה המרפאה

מתכון טבעוני
קונג'י, פאיה
אני שמחה לארח באתר שלי את יגאל קוטין, מרצה ומטפל איורוודי ונטורופת שהיה לי העונג לשבת איתו על ספסל הלימודים.
יגאל יספר לנו על הדייסה בראיה האיורוודית (רפואה הודית) ועל היתרונות העצומים שלה.


יגאל, מה מיוחד בדייסה הזו? 
"אחד המתכונים המקובלים ביותר למצבי דלקת הוא דייסת האורז. אצל הסינים היא נקראת "קונג'י congee" ואצל ההודים 
"פאיה peya". דייסת אורז זו מופיעה שוב ושוב כאשר פונים לבדוק תזונה מרפאת במחלות שונות. דייסת האורז הדלילה מבוססת על אורז יחד עם כמות גדולה של מים: פי 6-16 – תלוי במטרה, בישול ממושך על להבה נמוכה. נאמר כי ככל שזמן בישול הדייסה מתארך, פוטנציאל הריפוי שלה מתעצם."
 
באיורוודה מתוארות תפריטי תזונה המתבססים לחלוטין על דייסת אורז זו לשלושת הארוחות ביום כתפריט להחלמה מדלקות, אחרי ניתוחים, במהלך ניקוי הגוף מרעלים ועוד.
 
במה מועילה לנו הדייסה? 
"דייסת האורז קלה ביותר לעיכול ולספיגה, מחזקת את הדם ואת הפראנה (האנרגיה החיונית, צ'י), מאזנת את מערכת העיכול, רירית ועוטפת את ריריות העיכול במוצילג, מצננת ומזינה. האורז עצמו היא היפו אלרגני, משתן ואלטרנטיבי (מועיל להמרצת פעולת ניקוי הרעלים בגוף), מחזק את הטחול ואת הקיבה, מאזן פיטה (חום ולחות), ואטה (רוח ויובש).
במצבים בהם ישנו מצב דלקתי כרוני, סובל האדם מחולשה של דם ואנרגיה חיונית, מערכת עיכול חלשה ותסמיני עודף חום בגוף (דלקתיות וחומציות) וחוסר חום במערכת העיכול (מערכת עיכול חלשה) ניכרים, מתכון זה מתאים ביותר למצבים הללו. מקובל להוסיף למתכון זה מגוון רחב של צמחי מרפא, ירקות, תבלינים המותאמים אישית לכל אדם ולמחלה בכדי להעצים את תכונות המרפא של הדייסה."
ובעברית מדוברת, הדייסה נהדרת למצבי עצירות או שלשולים כרוניים, לריפוי פיסורה וטחורים, מחלות דלקתיות של מערכת העיכול ועוד. 
הדייסה מכילה רכיבים רבים, אבל אם חסרים לכם חלק מהם זה עדיין בסדר.
 
רכיבים: 
 
 1 כוס אורז מלא מושרה מראש למשך הלילה
 8 כוסות מים
 אופציונלי: 5 גרם מהצמחים הבאים (עדיף בצורתם השלמה ולא באבקה): אסטרגלוס, אספרגוס הודי, קודונופסיס (להשיג בחנויות צמחי מרפא).
 1 כפית אבקת כורכום
 1 כפית זרעי כמון
 1 כפית זרעי שומר
 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורד או קצוץ
 1 כפית זרעי כוסברה
1/2 כפית פלפל שחור
 1 כפית מלח הימליה
 2 גזרים חתוכים לקוביות
 2 גבעולי סלרי קצוצים
 1 בצל סגול קצוץ גס
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה וכוסברה קצוצה
כף עלי סרפד מיובשים/ טריים מהגינה
 1 כף שמן זית 
 
אופן הכנה: 
 
1. הוסיפו את האורז המושרה אל המים בסיר בעל תחתית עבה. 
2. הביאו לרתיחה, הנמיכו את הלהבה, הוסיפו לסיר את כל התבלינים וצמחי המרפא (מלבד הסרפד) והשאירו את הדייסה להתבשל במשך כמה שעות. 
ניתן לבחוש מדי פעם. לאחר שהדייסה מוכנה (האורז 
מפורק לחלוטין) הוסיפו את הירקות לעוד חצי שעה, הוסיפו את שמן הזית, מלח, פטרוזיליה, כוסברה וסרפד, בחשו את הדייסה וכבו את האש. השאירו את המכסה ל 10 דק'.
 
הערות:
אפשר להוסיף למתכון מגוון ירקות, מגוון תבלינים וצמחי מרפא, אפשר לאכול את דייסת האורז לארוחת הבוקר עם מעט פירות יבשים, קינמון, זרעי דלעת וכו' או כמו מתכון זה לארוחת צהרים וערב. בחרתי לשלב במתכון זה "פורמולציה" של צמחי מרפא (ותבלינים) בעלי פעולה נוגדת דלקת, מחממים ומזרמי דם, מפשרי עיכול וספיגה ("אגני" באיורוודה), מחזקי קיבה וטחול, מחזקי חיסון במגוון מנגנונים, תומכי אדרנל, אלטרטיבים (משפרים את יכולת הגוף לשחרר עודפי רעלים ע"י חיזוק פעולת הכבד, ע"י חיזוק פעולת הכליות ומערכת השתן וע"י המרצת המערכת הלימפטית ). 
אפשר ומומלץ לשנות את הרכב הצמחים על פי הצורך הרפואי וכיד 
הדמיון והטעם. 
 

 

תגיות ראשיות: 
הכנתם? צלמו ותייגו :)

הוסף תגובה חדשה

תגובות

איזה תערובת של צמחי מרפא ותבלנים הכי מתאימה למי שסובל מקנדידה?