כוסמין

כוסמין

הכוסמין הינו אחד מחמשת מיני דגן שמוזכרים בתנ"ך (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון, וכוסמין).  במשך אלפי שנים הוא שימש כדגן העיקרי באירופה ובמזרח התיכון, עד שפינה את מקומו לחיטה, שהיתה קלה יותר לגידול, על אף שהיא עמידה פחות בפני מזיקים, ולכן דורשת ריסוס רב יותר מהכוסמין. בנטורופתיה אנו ממליצים רבות על קמח הכוסמין כתחליף לחיטה (אנא זכרו כי הוא מכיל גלוטן ולא מתאים לחולי צליאק).

יתרונות הכוסמין
הכוסמין עשיר יותר מהחיטה בחלבון, בסיבים תזונתיים, בויטמינים (בעיקר ויטמיני B) ומינרלים. הוא מסייע להורדת שומני הדם, להסדרת היציאות, מניעת מחלות מעיים, ומקנה תחושת שובע. הכוסמין בעל ערך גליקמי נמוך (מעלה באופן הדרגתי את רמות הסוכר והאינסולין בדם), ולכן מונע עליה במשקל, מתאים לסוכרתיים ולסוכרתיים גבוליים, ולאנשים המעוניינים לרדת במשקל. הוא עדין וקל לעיכול, ומתאים גם לתינוקות וילדים.

 

האם יש גלוטן בכוסמין?
התשובה חיובית. בכוסמין, כמו בכל חמשת מיני דגן, יש את חלבון הגלוטן, אם כי בכמות פחותה מבחיטה. לכן, חולי צליאק לא יכולים לאכול כוסמין, אך אנשים הרגישים לחיטה עצמה יכולים לצרוך כוסמין. אל תתבלבלו עם כוסמת- היא נטולת גלוטן. 

 

למה כדאי לצרוך כוסמין?
מאחר ובעולם המערבי המודרני, צריכת חיטה הפכה להרגל, התמכרות, ואף אובססיה, כדאי מאוד להפחית את צריכתה ולהחליף אותה בדגנים אחרים. החיטה, שהיא אלרגנית מאוד, וחשיפת היתר לה גורמת לבעיות כמו צליאק, אלרגיה לחיטה (לא תמיד הילדים והאנשים הסובלים מכך יודעים על הרגישות, ורק סובלים מהסימפטומים), ליחה, דלקות אוזניים וגרון חוזרות, כאבי בטן ועוד.
תאמרו בוודאי- כמה כבר חיטה אנו צורכים? צריכת החיטה מושרשת כל כך חזק בתרבות ובהרגלים שלנו, עד שאנחנו לא מבחינים בה. שימו לב לרשימה חלקית מאוד של מוצרי חיטה שאנו צורכים מדי יום: לחם (גם מלא, גם כפרי, שבעה דגנים..), קוסקוס (גם מלא), פסטה, איטריות, סולת, בורגול, עוגיות ועוגות (גם בריאות...), בייגלה, ועוד ועוד ועוד.

הכוסמין פחות אלרגני מהחיטה, עשיר יותר בחמרים מזינים, כפי שכבר ציינתי, והוא מפחית את השימוש בחיטה. כמובן שכנטורופתית אני ממליצה על צריכה של כוסמין מלא, ולא לבן, גם כקמח ובגרגרים.)
 

מהו טעמו של הכוסמין?

מתקתק מעט, אך לא באופן מודגש. אגוזי, עשיר, מלא. דיברתי סינית? פשוט תטעמו...
 

אז מה אפשר לעשות עם כוסמין?      
כל מה שאפשר לעשות עם חיטה! לחמים, פיתות, לחמניותעוגות, עוגיות, פשטידות, ביסקוויטים, קרקרים- כל הקישורים הם למתכונים שלי. ואני יכולה להמשיך עוד ועוד.
ניתן להמיר את קמח החיטה בכל מתכון מוצלח שאתם אוהבות/ים לקמח כוסמין.
את גרגרי הכוסמין השלמים ניתן לבשל כמו אורז, להוסיף למרק, להכין חמין, למלא ירקות, ועוד.

 

מחירו של הכוסמין

כמו בכל  דבר טוב- משלמים יותר... קמח הכוסמין בחנויות הטבע יקר מאוד (לפחות 22 ש"ח לקילו), ולעתים לא כל כך טרי.  
מומלץ לקנות דרך קואופים או חנויות קהילתיות, דבר שמוזיל באופן משמעותי את המחיר בכארבעים אחוזים, ולהתעקש על טריות הקמח. (הכי מומלץ- קמח שנטחן ונשמר בקירור, ואז גם אין צורך לנפות). אפשר להתארגן עם עוד שתיים- שלוש משפחות, לקנות בכמויות גדולות מאוד, ולשמור במקפיא/ במקרר. לאנשים שמכינים לחם ועוגות לפחות פעם בשבוע, זה מאוד משתלם.

שיהיה בתיאבון, ולבריאות!
ענבל נתן בר, נטורופתית

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

אני חולת צליאק האם מותר לי לאכול מקמח הכוסמין

כוסמין מכיל גלוטן ואסור לחולי צליאק. 

ענבל נתן בר
נטורופתית

רציתי. בבקשה לדעת עם לחם כוס מין אפשר לאכול חולי אי ספיקה בכליות לא עוד דיאליזה

אני סובלת מסוכרת וקיבלתי מרשם של קרקרים מקמח כוסמין......וענין אותי מהו תודה הכתבה ממצה עבורי וענתה על כל שאלותי.......תודה ושבת שלום אילנה מרעננה

הי, האם יש סולת מקמח כוסמין? אם כן אשמח לדעת איפה אפשר לקנות, כי עדיין לא מצאתי

יש סולת מקמח כוסמין. אני קונה בטבע קסטל דיזינגוף 101 פינת פרישמן. נימצא במקרר.

האם אפשר להכין מהסולת כוסמין קוסקוס וקובה כמו מסולת רגילה? יש לכן מתכון?

היי
מה ההבדל בין קמח כוסמין לבן לקמח כוסמין מלא?
תודה מראש :)

מבחינת המחיר בירושלים בצומת בר אילן יש חנות של פיצוחים וקמחים והם מוכרים 2 קילו ב-30 שח.

שלום ענבל, שימי לב לתיקון טעות:
כתבת כי הכוסמין הוא מחמשת מיני דגן המוזכרים בתנ"ך אך בויקיפדיה כתוב אחרת: "בהלכה היהודית הכוסמין נמנה עם חמשת מיני דגן, שנקבעו להם דינים מיוחדים. אולם הכוסמין שבהלכה אינו המין הקרוי בשם זה כיום (אשר לא היה מוכר בארץ ישראל בעת העתיקה), אלא כנראה חיטה דו-גרעינית (Triticum dicoccum), מין טטראפלואידי שהיה בשימוש בארץ ישראל עוד לפני תקופת בית ראשון, והוא קרוי באנגלית emmer wheat ובגרמנית Emmer. זן עתיק מאוד של חיטה זו התגלה באזור ראש פינה בתחילת המאה ה-20."

דרור היקר ראשית תודה. ושנית- יש המון השערות שונות לגבי זנים כאלה ואחרים, גם החיטה של היום איננה החיטה של פעם, המלפפון הוא למעשה קישוא והקישוא מלפפון... נשאיר זאת לחובבי הבוטניקה וחוקרי התנ"ך, והעיקר שטעים לנו (-:

היי, רציתי לדעת האם כוסמין מומלץ לנשים בהריון, בעיקר בשליש ראשון.

הוא אינו מומלץ ואינו בלתי מומלץ... אין לו נגיעה להריון ואין בעיה לאכלו.

בברכה,

ענבל נתן בר, נטורופתית

קניתי קמח גלוטן האם הוא בריא ואיך להשתמש בו

שלום ענבל, איזה לחם פחות משמין ויותר בריא
לחם מלא משיבולת שועל וכוסמין או לחם מלא מכוסמין? מה עדיף?
תודה רות

שלום רב
שאלה? האם לחם כוסמין מונע נפיחות בבטן?
תודה

אני כבר שנים נהנת מהכוסמין והוא גם טעים ורך. אני רציתי לדעת האם חהוסיף עוד קמח מסוג אחר לכוסמין וקיבלתי ממך תשושה. תודה

לפי הערכים התזונתיים ב foods dictionary עבור קמח כוסמין לבן ובהשוואה לקמח הכוסמין המלא יש הבדל מינורי בין הקמחים הללו רק בכמות הסיבים התזונתיים 9.3 גרם בלבן לעומת 10.3 במלא
כמויות שאר הויטמינים והחלבונים הם זהים. אם כך, נשמע שעדיף לצרוך את הלבן שהוא ממש טעים.
האם ניתן להסתמך על המידע הזה?

אני קנתי קמח כוסמין 100% של מותג "נפלאות" (ברשת יש)
יצא לי מאוד מאוד טעים.
כפי שרשום על השקית הבנתי שהשקית מלאה בחנקן ששומרת על טריות ואי התפתחות חרקים (כך שאין צורך בניפוי), האם זה אותו דבר כמו במקרר או שעדיף לקנות רק ממקרר?

ענבל, חולה קרוהן קל, האם יכול לאכול לחם כוסמין שאפיתי לפי מתכון שלך? אני מדגישה שהמחלה שהתגלתה הינה בדרגה קלה. זה האיבחון.

לתת המלצה כזו או אחרת בלי שראיתי אותך, יהיה חסר אחריות מצידי. אני ממליצה לפנות לנטורופת/ית על מנת להתאים לך תפריט מתאים.

רפואה שלמה
ענבל נתן בר

האם בקמח כוסמין מלא יש ארסן,
כמו באורז מלא?
תודה

אפיתי עןגת שוקולד ללא סןכר עם קמח כוסמין מלא, עם תחליפי המתקה.
יצא לי טעם תפל מאוד של הקמח. יש דרך להימנע מזה?? הקמח השתלט על כל דבר שהכנסתי

האם קיים הבדל תזונתי, וגם בשימוש באפיה, בין קמח כוסמין מלא לרגיל?
תודה!

כמובן, הכוסמין המלא שונה מהכוסמין הלבן. קראי כאן בכתבה שלנו על דגנים מלאים על המשמעות התזונתית. לגבי אפיה, מעולם לא אפיתי עם קמח כוסמין לבן. זה קמח שאינו בריא בדיוק כמו קמח חיטה לבן.

 

בברכה,

ענבל נתן בר, 
נטורופתית

הייתי מעונינת לדעת כצת יותר על הקוסמין ולקבל טיפים מדי פעם או חדשות על תזונה נכונה

הי ענבל
אהבתי איך כתבת על כוסמין .אני אופה לחם 100%כוסמין אורגני , אני יכול לחלק לקונים תדפיס של הכתבה ? עם השם שלך ? מייל שלך ?
שלמון 0525253800

התוכן באתר ענייני וברור. גיליתי אותו עכשיו. נהנה מהקריאה. ואשתמש ברעיונות. תודה.

יש כוסמין שנשמר בקירור ב-15 ש"ח לקילו (על המשקל בגב"ש, קמח עץ השדה ברמי לוי - לא ניסיתי את האחרון)

קליניקה לרפואה טבעית ענבל נתן בר ממוקמת בגדרה ויש לתאם תורים מראש בטלפון 08-8597005

שלום רב :)
האם ניתן להכין קוסקוס מסולת כוסמין ? אם כן, אולי יש לך מתכון ?

תודה רבה...

ניתן. אותו דבר כמו שמכינים קוסקוס רגיל... 

האןם העוגיות כוסמין שמוכרים מוכנות הן גם איכותיות ?? אשמח לתשובה..

יש המון סוגים. תמיד ניתן לראות לפי רשימת הרכיבים. אבל אין כמו להכין בבית...

שלום אני קונה קמח כוסמין אורגני כשר ללא צורך בניפוי ב15 ש"ח.
דרך "מנחת הארץ" אני ממש סומכת עליהם בעל המטחנה הם חברים שלנו.
יש להם נקודות מכירה בבתים דבר שמאוד מוזיל את העלויות.
יש להם דף פייסבוק

קניתי כוסמין, את הדגן עצמו. אודה אם מישהו יסביר לי איך הופכים אות הגרגירים הללו לקמח כוסמין.

יש לטחון את הגרעינים של הכוסמין בבלנדר מקצועי חזק כמו ויטמיקס עד שיהפכו לקמח. מומלץ לשמור במקפיא/ מקרר.

הכנתי מאפינס גבינות עם כוסמין. מדהים בטעמו.

היי :) אשמח לדעת כיצד אני ממירה במתכונים של קמח רגיל או תופח לקמח כוסמין?
כוס מול כוס? כי ניסיתי ויצא לי דחוס מדי קצת...
תודה מראש :)

ההמרה היא כוס מול כוס, והעוגה יוצאת לך דחוסה כי זה פשוט סוג אחר של קמח... כך הוא יוצא.

האם אפשר לקבל מתכון לאפיית פיתות מקמח כוסמין? כבר ניסיתי שיבולת שועל ושיפון ויוצא לי דיקטים ולא פיתות

כל מתכון לפיתות רגילות יעשה את העבודה, פשוט תמיר את קמח החיטה בקמח כוסמין. הבצק יהיה דביק יותר וקשה יותר לעבודה, קח את זה בחשבון.

היכן ניתן לקנות קמח במשקל בכמויות גדולות מעבר לשקיות שמוכרים בסופרים ??
האם כוסמין 70% טוב כמו כוסמין מלא ??

דרך קואופים או דרך מנחת הארץ. עדיף כמובן 100 מלא ולא 70

שלום רב,
תודה, על חומר מעניין ביותר. הייתי שמחה לשמוע על שימוש בגרגרים עצמם (במקום אורז למשל) כפחמימה בארוחה. איזו כמות משמשת כתחליף למנת פחמימה?
האם יש יתרונות להנבטה של גרגירי הבוסמין?

הי רבקה, בשמחה.
בגרגרי הכוסמין נשתמש באותה כמות של כל דגן אחר, כמו אורז למשל.
אכן ישנם יתרונות להנבטה, תמיד. אך כיתר הדגנים, די קשה להנביט את הכוסמין.

זה קמח מעולה, אני אופה איתו כל דבר, הוא טעים ולא בעיה לעבוד איתו, והוא מוסיף איזה טעם מיוחד למאפים.